Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Mladinin izbor dogodkov od 3. do 6. decembra.

Četrtek, 3. december

V ljubljanski Mestni galeriji bodo ob 19.00 odprli pregledno razstavo del Zvonka Čoha z naslovom Capriccio–Vse, kar vidim, počečkam. Izbor razstavljenih del je usmerjen v štiri motivno vsebinsko in tehnično formalno izrazite in temeljne linije, ki utrjujejo in izpostavljajo vse bistvene značilnosti Čohove likovne poetike. To so Telefonizmi (risbe), Vse, kar vidim, počečkam (miniature–mali formati, ki so izhodišče za poslikavo večjih formatov), ilustracije prikazane le na video projekcijah in risani filmi. Kustos razstave: dr. Sarival Sosič

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo ob 20.00 na ogled gledališka predstava Mattiasa Brunna Brez solz za pedre. Predelava istoimenskega romana Johana Hiltona, zapisanega po resničnih dogodkih, je dokumentaristični zapis treh umorov, zagrešenih na različnih krajih. V različnih časih. Treh umorov, ki so si podobni: zagrešili so jih mladi ljudje. Režija: Alen Jelen

© Nada Žgank

Na Trgu republike v Ljubljani bodo ob 20.00 odprli instalacijo Martina Briclja-Barage Moonolith-Monument luni in zvezdam. Interaktivni monument za javni prostor je temni odsev neba-s subtilnimi zvoki in svetlobo osvetljuje in reflektira lunine mene, konstelacije zvezd in ljudi, ki ga obkrožajo. Glasba: Fraction (Fra)

V Galeriji Škuc v Ljubljani bo ob 20.00 otvoritev razstave (video) instalacij, performansov ter serije risb z naslovom Migracije (in) identitet(e). Sodelujejo: Andrea Knezović, Olja Grubić, Nina Oblak (Nana Wolke) in Denis Šehić

Denis Šehić: Uspavanka za Sofijo, 2014

Denis Šehić: Uspavanka za Sofijo, 2014

V Gala hali na Metelkovi bo ob 22.00 v okviru serialke Pozor! Nov bend na vidiku! nastopila francoska skupina Näo, ki igra mešanico elektronike in rocka. Predskupina: Horskh (Fra), DJ podpora: Nora Beti (Hellektro)

x1zAmmBzUJo

Petek, 4. december

V Lutkovnem gledališču Maribor bo ob 18.00 premiera lutkovne predstave Pobegla hiška, avtorice in režiserke Ivane Djilas.

© Boštjan Lah

V Klubu KGB Maribor bodo ob 20.30 v okviru 11. festivala Etnika nastopili: Nimetu (solo projekt Andreja Hrvatina) in francosko-maroška zasedba Titi Robin "Taziri" Trio.

MwHPmHdRyrk

Sobota, 5. december

V SNG Drama Ljubljana bo ob 20.00 premiera drame britanskega dramatika Martina Crimpa V republiki sreče, ki jo sestavljajo tri dejanja, vsako od njih sledi povsem samosvojemu formalnemu principu: prvo je črna komedija, napisana po vzoru pièce bien faite, v drugem smo priča popolni razblinjenosti dramske forme, tretje je nekakšen daljni odmev Becketta. Režija: Sebastijan Horvat

© Peter Uhan

V Klubu KGB Maribor bodo ob 20.30 v okviru 11. festivala Etnika nastopili: iranski glasbenik Mohammad Reza Mortazavi in etiopski hipnotični groove trio Krar Collective.

U6kOiyFYUCE

Nedelja, 6. december

V Moderni galeriji v Ljubljani bodo ob 18.00 odprli razstavo Rosto: Mind My Gap-So Far So Evil, rezidenčnega umetnika letošnjega festivala Animateka. Na ogled bodo umetniška dela, instalacije, rekviziti, glasba in zakulisje 26 epizod, povezanih filmskih del in dvajsetletnega avtorjevega razvoja.

76594375

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.