Damjana Kolar

 |  Kultura

Začetki skejtanja na Slovenskem

Po razprodanih projekcijah v Kinu Šiška in drugod po Sloveniji, bo dokumentarni film Deckument, od rolke do skejta, na ogled še 18. marca ob 19.30 v Kinu Bežigrad. Film, ki je nastal v produkciji Zavoda Multipraktik, bo spremljala razstava fotografij in DJ program.

Film pripoveduje zgodbe o začetkih skejtanja na Slovenskem–od fantov, ki so si sami izdelovali deske, gradili improvizirane skate objekte in se učili prvih trikov, pa do tihotapljenja robe iz tujine, prvih zmag na tekmovanjih in vsesplošne popularizacije. Prve generacije lokalnih skejterjev so prevozile izjemno poglavje zgodovine: od razpada Jugoslavije, konfliktov in tranzicije, pa do začetkov svetle kapitalistične prihodnosti. Film Deckument je zgodba izjemnega entuziazma, zgodba boja za obstoj in uveljavitev skateboardinga. Je pot od rolke do skejta.

"Iz marginalne športne subkulture je nastal velik film. Vse skejtarje iz Deckumenta, nekateri med njimi se še danes natančno spominjajo uličnih naslovov tržaških, celovških in graških skateshopov in visijo skupaj, je na tem mestu nesmiselno naštevati, ker jih je preveč… Predvsem pa jih je treba videti, ker vsak šteje!,”so zapisali v Reviji Ekran.

Režija: Matej Lavka, Nina Vrhovec, Andro Kajzer, Miha Brodarič. Razvoj: Primož Jambrek, Miha Brodarič. Scenarij: Matej Lavka, Nina Vrhovec. Kamera: Andro Kajzer, Matej Lavka. Montaža: Matej Lavka, Andro Kajzer. Glasbena oprema: Borja Močnik. Oblikovanje zvoka: Grega Švabič. Grafična podoba: Nina Vrhovec. Producent: Miha Brodarič

TUs6DY_6Pd0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.