Damjana Kolar

 |  Kultura

Demoniziranje ženske spolnosti na turškem podeželju

V Kinodvoru bo od 26. marca dalje na ogled film Mustang, dobitnik lanske nagrade evropskega parlamenta Lux. Celovečerni prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven je dobil ime po divjem konju, ki simbolizira pet odraščajočih in neukrotljivih sester, ki se uprejo patriarhalnim družbenim normam, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.

Film se odvija na začetku poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole nagajivo poigrajo s skupino mimoidočih fantov. Domnevna razvratnost tega dejanja povzroči škandal z nepredvidljivimi posledicami. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti; družinski dom se postopoma prelevi v zapor, šolsko delo zamenjajo praktična gospodinjska opravila, začne se dogovarjanje porok. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijo proti omejitvam, ki jim jih nalaga družba.

"Želela sem spregovoriti o tem, kaj pomeni biti dekle in ženska v sodobni Turčiji, kjer se o položaju žensk danes bolj kot kdaj prej javno razpravlja. Vse, kar je na kakršen koli način povezano z ženskostjo, je zreducirano na spolnost. Kot da bi imelo vse, kar naredi ženska ali mlado dekle, seksualen predznak. Poznam na primer zgodbe o ravnateljih, ki so v svojih šolah za fante in dekleta zgradili ločena stopnišča. Tako tudi povsem banalne stvari, kot je hoja po stopnicah, postanejo prepojene z erotiko. Ta primer lepo ponazori absurdnost takšne konservativnosti: vse je seksualizirano. Iz tega zraste podoba družbe, ki ženske reducira na stroje za rojevanje otrok, ki niso dobri za nič drugega, kot za hišna opravila. Turčija je bila ena prvih držav, ki je ženskam že v 30. letih preteklega stoletja dala volilno pravico, zdaj pa se moramo boriti, da bi obdržale osnovne pravice, kot je pravica do splava. Film vidim kot pravljico z mitološkimi motivi, kot so Minotaver, labirint, Lernajska Hidra–dekleta so kot eno telo s petimi glavami–in ples, ki ga simbolizira nogometna tekma, ki se je želijo udeležiti dekleta. Želela sem, da bi bili moji liki herojinje in njihov pogum je moral biti poplačan. Na koncu so morale zmagati na najbolj razburljiv možen način. Dekleta vidim kot nekakšno petglavo pošast, ki izgubi del sebe vsakič, ko katera od njih zapusti zgodbo, a zadnja glava vendarle pride na cilj. Prav zato, ker so se njene sestre ujele v zanko, se najmlajša Lale ubrani pred njihovo usodo. Mustang je divji konj, ki čudovito simbolizira mojih pet ognjevitih in neukrotljivih junakinj. Celo njihovi lasje spominjajo na konjsko grivo in v vasi delujejo kot čreda mustangov, ki si utira pot. Tudi zgodba se premika hitro, kot mustang, po katerem je dobila ime, galopira proti cilju, in ta energija je prisotna v samem srcu filma," pravi režiserka.

Deniz Gamze Ergüven je v Johannesburgu je študirala književnost in zgodovino Afrike, nato pa se je preselila v Pariz, kjer je na filmski šoli La Fémis vpisala še študij režije. Njen diplomski kratki film Bir damla su je prejel nagrado na filmskem festivalu v Locarnu. Mustang je njen celovečerni prvenec, svetovno premiero pa je doživel v sekciji Štirinajst dni režiserjev festivala v Cannesu.

kSbbcHxJtnA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.