22. 4. 2016 | Mladina 16 | Kultura | Hudo
Jedilni jedilni pribor
Alternativa odvržnikom
© Arhiv Mladine
Indija je največji porabnik jedilnega pribora za enkratno uporabo; vsako leto naj bi odvrgli kar 120 milijard plastičnih žlic in vilic.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
22. 4. 2016 | Mladina 16 | Kultura | Hudo
© Arhiv Mladine
Indija je največji porabnik jedilnega pribora za enkratno uporabo; vsako leto naj bi odvrgli kar 120 milijard plastičnih žlic in vilic.
Tovrstni odvržniki (disposables) seveda pomenijo hudo breme za okolje, zato se je Narajana Pisapati, ustanovitelj podjetja Bakey’s, domislil do človeka in narave prijaznejšega jedilnega pribora (edible cutlery). Izdelan je iz moke prosa, riža in pšenice, lahko pa mu dodamo tudi različne okuse ali njihove kombinacijo, kot so sladkor, ingver, cimet, česen, meta, kumin, zelena, poper, korenček, rdeča pesa ... Pribor je brez konzervansov, popolnoma naraven in se v stiku s tekočino, na primer s čajem, ne razmoči. Po uporabi ga enostavno pojemo. Če vam ne tekne, ga lahko vržete na kompost, kjer bo v štirih, petih dneh razpadel. Rok uporabe je sicer tri leta. Ali ga je mogoče oprati, posušiti in ponovno uporabiti, ni znano. V petih letih so prodali poldrugi milijon kosov, kar je za zdaj še vedno kaplja v morje. Je tudi za odtenek dražji kot plastični, a z naraščajočim obsegom proizvodnje se bosta strošek in cena znižala, obljublja Pisapati.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.