Stanka Prodnik Božič

 |  Mladina 25  |  Kultura  |  TV

Slovenka z Netflixa

Ana Roš kot zvezdnica v ameriški kuharski seriji

Samouka mojstrica navdušuje Ameriko in promovira Slovenijo

Samouka mojstrica navdušuje Ameriko in promovira Slovenijo
© Netflix

Televizijski program leta 2016 je videti nekako takole – na eni strani so resničnostni šovi kova Big Brother in šovi talentov v slogu X Factorja, na drugi pa oddaje o velikih, bleščečih domovanjih ter ne nazadnje kuharske oddaje. Sploh slednje so pravi hit, čeprav vse seveda niso kakovostne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Stanka Prodnik Božič

 |  Mladina 25  |  Kultura  |  TV

Samouka mojstrica navdušuje Ameriko in promovira Slovenijo

Samouka mojstrica navdušuje Ameriko in promovira Slovenijo
© Netflix

Televizijski program leta 2016 je videti nekako takole – na eni strani so resničnostni šovi kova Big Brother in šovi talentov v slogu X Factorja, na drugi pa oddaje o velikih, bleščečih domovanjih ter ne nazadnje kuharske oddaje. Sploh slednje so pravi hit, čeprav vse seveda niso kakovostne.

Med tiste, ki vendarle izstopajo, lahko poleg kakšne redke domače izjeme uvrstimo kar nekaj oddaj tuje produkcije. Denimo oddaje svetovnega kulinaričnega potepina Anthonyja Bourdaina. Ali pa ameriško dokumentarno serijo Chef’s Table (Chefova miza), ki jo lahko od 27. maja spremljamo na televiziji Netflix in v kateri vsakič predstavijo portret svetovno priznanega chefa. To je že druga sezona, za slovenske gledalce pa je zanimivejša predvsem zato, ker je ena od šestih nastopajočih »naša« Ana Roš iz Hiše Franko. Poleg tega je edina ženska chefinja v tej oddaji. Roševa je bila Netflixu, ki ga je mogoče spremljati skoraj po vsem svetu, zanimiva predvsem zaradi neformalnega kulinaričnega znanja, saj je čisti kuharski samouk, v napovedniku jo opevajo kot eno od najboljših evropskih chefov 21. stoletja, hkrati pa se sprašujejo, od kod prihaja njena genialnost.

V prvem delu so predstavili Američana Granta Achatza in produkcija oddaje je bila tako vrhunska, da smo si zaželeli v njegovi restavraciji nemudoma rezervirati mizo. Kljub temu da bi nas to lahko stalo tedenskega zaslužka. Drugi del je portretiral Brazilca Alexa Atalo, ki pripoved začne z zgodbo o tem, kako je vzel LSD in na tripu razumel smisel življenja. Če ne bi bil vrhunski kuhar, bi bil lahko filozof ...

Če prevrtimo malo naprej, je bila v petem delu končno na vrsti Ana Roš. To je bila nedvomno ena od najboljših televizijskih promocij Slovenije, saj ustvarjalci serije niso predstavili zgolj Hiše Franko in Ane Roš kot kuharske mojstrice, temveč tudi okoliš, v katerem živi in ustvarja, torej Kobarid in širše Posočje.

Slovenijo smo spoznali kot idilično pokrajino, gostujoči chefi pa so o Hiši Franko govorili le v superlativih, poudarjali so predvsem domačnost ambienta in čarobnost okolice. Anna Morelli, urednica Cook Inc., denimo obžaluje, da Ana nikoli ne bo imela Michellinove zvezdice, čeprav si jo zasluži. Vse to je bilo spretno podprto s skrbno izbranimi izseki minimalistične in estetsko dovršene kulinarike tradicionalnih slovenskih jedi, ki so bile na krožnikih predstavljene na barvit in sodoben način. Kar je logično. »Edina stvar, ki je ne maram slišati od gostov, je ta, da je bila večerja dolgočasna. To je največja kritika, ki bi jo lahko kadarkoli dobila,« je v oddaji poudarila Ana Roš.

Prikazana je bila tudi v intimnejši, bolj vsakdanji luči, saj je restavracija hkrati njen dom, njen solastnik pa je obenem tudi njen partner Valter Kramar, sicer sommelier, s katerim imata, kot smo lahko slišali, 24-urni odnos. Zdi se, kot da živita v popolni simbiozi.

Ker nič ne kaže, da bi se Slovenija v svetu uveljavila s pametnimi političnimi odločitvami, se bomo morali pač z dobro hrano. Zakaj pa ne? Dober tek!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.