2. 9. 2016 | Mladina 35 | Kultura | Hudo
Sladoled v oblakih
Najnovejši slaščičarski trend
© arhiv Mladine
Sezona sladoleda se počasi izteka, a nemara bo pogruntavščina, ki postane uspešnica, kjerkoli se pojavi, do naših slaščičarn in sladoledarn priplula naslednje poletje. Gre za sladoled v kornetu, ki ga obdaja oblak iz sladkorne pene. Pravljična sladica se je že pred leti sočasno pojavila na dveh tako oddaljenih koncih sveta, kot sta Girona v Španiji in Sydney v Avstraliji, letos jo strežejo tudi v Londonu. Sladkorna pena, ki ji v ZDA rečejo cotton candy, v Angliji candy floss, v Avstraliji pa fairy floss, je pri nas slaščica sejmov, luna parkov, kinematografskih multipleksov in različnih zabav za otroke. Pred malo manj kot dvema stoletjema je stroj za izdelovanje te povzročiteljice kariesa, kako ironično, iznašel ameriški zobozdravnik. Sladkorna pena je namreč v celoti narejena iz sladkorja, ki ga segrejejo in centrifugirajo v posebnih napravah, mogoče pa ji je dodajati barvila ali arome. Kombinacija s sladoledom, v kateri zdaj doživlja renesanso kot oblaček, je videti tako ljubka, da mnogi rade volje pozabijo na njeno nezdravo bistvo.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.