14. 12. 2018 | Mladina 50 | Kultura | Hudo
Okusno tajsko
Slovenija kot navdih
© Saša Eržen
Repi rakcev veljajo za poslastico, preostala anatomija teh majhnih vodnih členonožcev pa v prehrani ni ravno cenjena. Tajska najstnica Pimada Patanapratjapong, katere vzdevek je Pair, pa je pred leti odkrila, da je lahko spodnji del glave rakcev, ki je dotlej veljal za odpadek, prav okusen, le ocvreti ga je treba. Po njeni zaslugi zdaj tudi več Tajcev ve, da je beseda »okusno« slovenskega izvora in kaj pomeni. Prigrizek, ki ga je Pair ustvarila, je – čeprav je stoodstotno tajski – namreč poimenovala kar s slovenskim imenom »okusno«. Na Slovenijo jo, kot pravi, vežejo lepi spomini, zato se tudi njeno podjetje, ki ga je ustanovila leta 2013, imenuje Okusno Food Company Limited. Z ocvrtimi podbradki kozic je mlada Pimada Patanapratjapong v nekaj letih postala milijonarka, tako da so njeni rakci očitno ne le okusni, ampak tudi dobičkonosni. So naravni, brez konzervansov, hrustljavi, hranljivi in zdravi, odličen vir kalcija. Preden jih ocvrejo, jih povaljajo v moki in jim dodajo začimbe. Na voljo so v petih različnih okusih, pri čemer na svoj račun pridejo predvsem ljubitelji tajskih jedi: izvorni, zeleni ali japonski kari, tom jum in pad tai.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.