Kockasto jajce
Zaobljeno noter, kvadratno ven
© Arhiv Mladine
Pred poldrugim desetletjem so Japonci ustvarili kvadratne lubenice, ki so jih pridelali s pomočjo kalupov, v katerih so rasle. Lažje jih je transportirati kot zaobljene, v hladilniku zavzamejo manj prostora, ne kotalijo se po mizi in jih je enostavneje rezati. Med potrošniki se kljub naštetim prednostim očitno niso blazno prijele, sledile pa so jim tudi lubenice srčaste oblike in takšne, ki so oblikovane kot piramida, oboje namenjene predvsem temu, da pritegnejo pozornost kupcev. Očitno so tudi jajca v svoji naravni obliki preveč zaobljena, kar naj bi povzročalo nevšečnosti, ko se trdo kuhana kotalijo po krožnikih, z narezanimi na rezine pa sendvičev ne moremo obložiti čisto do roba. S posebnim plastičnim pripomočkom lahko kockasto jajce naredimo kar doma; olupljeno, še toplo trdo kuhano jajce damo v kalup in ga stisnemo s pokrovom, čez katerega privijemo zamašek. Jajce se preoblikuje v nekaj minutah, učinek pa je še boljši, če damo kalup z jajcem za nekaj časa v hladilnik. Pripomoček sta že v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja patentirala tako Japonec Masaši Nakagava kot Stan Pargman iz ZDA.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.