Uredništvo

 |  Politika

Protestniki poslancem: »Opazujemo vas in vaše odločitve si bomo zapomnili«

Protestna ljudska skupščina je poslanke in poslance pred nezaupnico pozvala, naj se postavijo na pravo stran zgodovine

Letak, ki so go na spletu objavili protestniki

Letak, ki so ga na spletu objavili protestniki
© Protestna ljudska skupščina / Facebook

Protestna ljudska skupščina je na Facebooku pozvala, da je danes zadnja priložnost za poslanke in poslance, da se postavijo na pravo stran zgodovine. "Vsak od njih se bo moral odločiti ali bo postavil na prvo mesto dobrobit vseh prebivalk in prebivalcev ter prekinil norosti trenutne strahovlade, ali pa se bo za svoje privilegije jasno in zavestno odrekel demokratičnim načelom, vladavini prava, ustavi in minimumu svojega strokovnega dostojanstva," so zapisali protestnice in protestniki. 

"Vsak od njih se bo moral odločiti ali bo postavil na prvo mesto dobrobit vseh prebivalk in prebivalcev ter prekinil norosti trenutne strahovlade, ali pa se bo za svoje privilegije jasno in zavestno odrekel demokratičnim načelom, vladavini prava, ustavi in minimumu svojega strokovnega dostojanstva."

Protestna ljudska skupščina

Spomnili so, da so od danes dalje ponovno odprte občine in da je dovoljeno zbiranje do deset ljudi. "Od 17. ure naprej bomo na Trgu republike s transparenti, kolesi, kredami, svečami, ustavo, inštrumenti, predvsem pa z lastnimi telesi sporočili: da je bilo več kot dovolJJ, da nas niso prestrašili, da jih opazujemo in da si bomo njihove odločitve zapomnili," so dodali v zapisu na Facebooku. 

V izjavi za javnost, ki so jo medijem poslali danes, pa so izpostavili uradno raziskavo EU Parlametra 2020, v kateri 79 odstotkov prebivalk in prebivalcev Slovenije (največ v EU) meni, da gredo stvari v napačno smer. Približno 68 odstotkov državljank in državljanov Slovenije pa ni zadovoljnih s stanjem demokracije v Sloveniji, so dodali.

"Tudi po odstotku presežnih smrti v 2020 smo povsem na vrhu EU, več kot trikrat slabši kot Nemčija in dvakrat slabši od Hrvaške. Zaradi trenutne vlade smo torej na samem vrhu zastrašujočih statistik," izpostavljajo v Protestni ljudski skupščini.

Primer nekaznovanega množičnega druženja preteklo soboto na Ptuju

Primer nekaznovanega množičnega druženja preteklo soboto na Ptuju
© Facebook

"Poslanke in poslanci imajo danes zadnjo priložnosz, da obrnejo ta grozljivi trend in naredijo edino in najbolj konstruktivno stvar, ki jo lahko: glasujejo za konstruktivno nezaupnico vladi," so še zapisali ter pozvali poslanke in poslance SMC in DeSUS, da z nadaljevanjem podpore Janezu Janši "delajo v nasprotju z voljo lastnih volilk in volilcev, ki so jim leta 2018 zaupali". "Na zadnjih volitvah prebivalstvo namreč ni izbralo vlade Janeza Janše. SMC in DESUS sta volilkam in volilcem obljubila, da z njim ne bosta šla v koalicijo," so poudarili.

Poslanke in poslance sprašujejo, ali bodo dopustili, da Slovenija še naprej drvi v totalitarizem, da ljudje dobesedno umirajo zaradi nesposobnosti vaše vlade, da se uničuje demokracija in vladavina prava, da se izkoreninja svobodo medijev, da se ustrahuje vse drugače misleče. "Ali boste povrnili zaupanje ljudi v demokracijo?" so jasni.

Letak, ki so go na spletu objavili protestniki

Letak, ki so ga na spletu objavili protestniki
© Protestna ljudska skupščina / Facebook

Državni zbor (DZ) bo namreč danes razpravljal o konstruktivni nezaupnici s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL). Tajno glasovanje dopušča možnost, da pade Janševa vlada. Za zamenjavo slednje je namreč potrebnih najmanj 46 glasov. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.