Uredništvo

 |  Družba

Prva transspolna športnica na olimpijskih igrah

Laurel Hubbard je do leta 2013 nastopala v moški konkurenci

Lauren

Laurel Hubbard na tekmovanju
© YouTube

Laurel Hubbard bo prva transspolna športnica, ki bo nastopila na olimpijskih igrah, potem ko jo je Nova Zelandija uvrstila v svojo ekipo dvigalk uteži za nastop v Tokiu. Po poročanju BBC je 43-letnica nastopala v moški konkurenci, preden je leta 2013 tudi uradno spremenila spol.

Na olimpijskih igrah so ji dovolili nastopiti, potem ko je Mednarodni olimpijski komite leta 2015 spremenil pravila. Za uvrstitev v Tokio ji je šla na roko tudi svetovna zveza dvigalcev uteži, ki je zaradi epidemije covida-19 znižala kvoto potrebnih nastopov na tekmovanjih s šest na štiri.

Hubbard, ki nastopa v super težki kategoriji, je leta 2017 na svetovnem prvenstvu osvojila srebro. Na svetovni lestvici je na 17. mestu.

"Priznavamo, da je spolna identiteta v športu zelo občutljivo in zapleteno vprašanje, ki zahteva ravnovesje med človekovimi pravicami in pravičnostjo na igrišču."

Kereyn Smith,
generalna sekretarka novozelandskega olimpijskega komiteja

V Tokiu bo tekmovala v kategoriji do 87 kilogramov. Olimpijska pravila določajo, da lahko transspolne športnice tekmujejo v ženski kategoriji, če imajo raven testosterona v dovoljenih količinah.

Nekaj tekmovalk, ki so se uvrstile boljše od nje, bo moralo igre izpustiti, saj je dovoljena le ena tekmovalka na kategorijo iz posamezne države.

"Priznavamo, da je spolna identiteta v športu zelo občutljivo in zapleteno vprašanje, ki zahteva ravnovesje med človekovimi pravicami in pravičnostjo na igrišču," je dejala generalna sekretarka novozelandskega olimpijskega komiteja Kereyn Smith.

Vp_n1JUANIg

FMHEkWZsUt0

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.