Uredništvo

 |  Družba

Absurdna tožba Janeza Janše proti sodnikom in tožilki

IZJAVA DNEVA

"Tega ne jemljem samo kot napad name, ne počutim se kot žrtev. V tem primeru sem neka simbolna figura sodstva. Seveda je napad uperjen proti meni, ampak mislim, da gre predvsem za discipliniranje in ustrahovanje samega sodstva. Leta 1991 smo izšli iz sistema enotnosti oblasti, zdaj pa se ponuja teza, da bi bil rad predlagatelj, postavodajalec in razlagalec zakona eden in isti. Sodniki smo moteči, ker imamo trajni mandat, zaradi katerega je težko posegati v sodstvo. Zato je treba uporabiti instrumente osebnih diskvalifikacij, ki so namenjeni ustrahovanju. Ne toliko mene kot mlajših kolegov. Takšna je tudi absurdna tožba Janeza Janše proti sodnikom in tožilki. Ni namenjena meni, namenjena je mlajšim kolegom. Češ, glejte, kaj vas bo čakalo, če ne boste odločali po 'glasbenih željah'. Jaz sem samo instrument, ki ga izrabljajo, ker mogoče mislijo, da sem najšibkejša točka, prek katere bodo lahko posegli v sodni sistem. Ampak prepričan sem, da je to jalovo početje."

(Branko Masleša, vrhovni sodnik, vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču in nekdanji predsednik vrhovnega sodišča, v intervjuju za Dnevnikov Objektiv o tem, ko ga je po razveljavitvi sodbe v zadevi Balkanski bojevnik ponovno napadla Janševa SDS)

Branko Masleša

Branko Masleša
© Arhiv Mladine

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.