Uredništvo

 |  Družba

Ni naključje, da so čarovnice pogosto povezovali z botaniko in medicino

Čarovništvo je zasedalo posebno mesto na seznamu zločinov, saj naj bi ga izvajali s pomočjo temnih sil, ki so stale obtoženemu v procesu ob strani

Usmrtitev čarovnic na grmadi, 1555 (kronika mesta Maribor)

Usmrtitev čarovnic na grmadi, 1555 (kronika mesta Maribor)
© arhiv

V novi posebni številki MLADINA ZGODOVINA: ČAROVNICE, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, obravnavamo obračune z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe. Zgodovina procese zoper čarovnice še vedno predstavlja rahlo romantično, na robu zgodb in pravljic, v posebni izdaji ČAROVNICE pa boste lahko izpod peresa različnih avtorjev in avtoric prebrali poglobljene članke o ravnanju z ženskami tako po svetu, Evropi kot seveda v Sloveniji.

V članku zgodovinarke Katarine Možina z naslovom Zeliščarice in babice – zato čarovnice? boste med drugim lahko prebrali, da je čarovništvo zasedalo posebno mesto na seznamu zločinov, saj naj bi ga izvajali s pomočjo temnih sil, ki so stale obtoženemu v procesu ob strani. Proces je torej pomenil sodnikov boj s hudičem.

"Ni naključje, da so čarovnice pogosto povezovali z botaniko in medicino. To znanje je v zgodovini prevladujoče moške civilizacije spadalo v prostor prepovedanega – ko pa je prešlo v domeno moškega, je ravno to prepovedano postalo legalno. Moški je prevzel monopol nad zdravljenjem, vključno s porodničarstvom, babica čarovnica pa je bila razglašena za šušmarko."

Katarina Možina,
zgodovinarka

Med preganjanimi zaradi čarovništva lahko na Slovenskem le nekaj primerov povežemo z zeliščarstvom, medtem ko ni bilo mogoče najti niti enega, povezanega z babištvom. "Nobena obtožena oseba namreč ni bila izpričana babica. Kljub temu zgodovina beleži primere, ki so povezani s povzročanjem bolezni, zastrupitvami, zdravljenjem bolezni, uporabo masti, narejene iz otrok, in vplivanjem na plodnost, s čimer pa so se v tistem času ukvarjale predvsem babice," zapiše Možina.

Na naših tleh je v času pregona čarovnic na krut način izgubilo življenje nekaj manj kot 500 oseb, v kar 69 odstotkih vseh primerov pa je šlo za pripadnice nežnejšega spola. "Med 128 procesi je le v 38 primerih mogoče najti povezavo med zeliščarstvom ter čarovništvom. Vsem pa je skupno, da se berejo kot grozljivi romani, saj gre vendarle za resnično dogajanje in ne za domišljijo pisca."

VEČ PREBERITE V POSEBNI ŠTEVILKI MLADINE ČAROVNICE >>

MLADINA ZGODOVINA: LOV NA ČAROVNICE V SLOVENIJI IN PO SVETU

MLADINA ZGODOVINA: LOV NA ČAROVNICE V SLOVENIJI IN PO SVETU
© MLADINA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.