Saša Eržen

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

Ovratnik za ponev

Frywall

Yair Reiner je tipični predstavnik vrste homo komfortus, ki teži k ugodju in udobju; rad kuha, nerad pa čisti za sabo. Ko si je nekoč v svoji kuhinji v Brooklynu pripravljal račje prsi, ki so posebej vehementno brizgale mast naokoli, se je domislil iznajdbe, ki bi to preprečila. Prvi primerek je izdelal zase, iz silikona, nato pa Frywall, zid za cvrtje, kot je poimenoval stvaritev, ponudil še ostalemu občestvu. Silikonski stožec je nekakšen podaljšek ponve ali lonca in prestreza kapljice maščobe ter jim preprečuje, da bi pristale na štedilniku. Saj obstajajo posebne mrežaste pokrovke, ki počnejo natanko to, porečeš, draga bralka. Že že, a pokrovka – kot pove ime – hrano, ki se kuha, prekrije, ovratnik za ponev pa ponuja prost dostop do jedi in omogoča mešanje ter obračanje, pa tudi nemoteno izparevanje vode. Na voljo je v treh velikostih in več barvah. Pred kuhanjem ga je treba le postaviti v ponev, ki ji hkrati poveča prostornino, da lahko v njej pripravimo več hrane. To pa še ni vse. Podaljšek za prestrezanje maščobe lahko čistimo kar v pomivalcu, čistega pa zvijemo, da spravljen zavzame kar najmanj prostora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.