Uredništvo

 |  Politika

»Ni več samoumevno, da bo lahko Ursula von der Leyen na položaju ostala še en mandat«

IZJAVA DNEVA

"Za bruseljsko politiko že dolgo velja, da deluje v izrednih razmerah. Velike krize sledijo druga drugi in se prepletajo. Ruska vojaška agresija, energetska kriza, migracije, vzpon Kitajske, bitka za konkurenčnost industrije ... Bruselj je vozlišče politik držav EU in skupnih institucij, v katerih igralci dan in noč kujejo kompromise.V enem letu vojne v Ukrajini se je utrdilo zavedanje, da vrnitve v svet, kot je bil pred invazijo, ne bo, da je nastala nova normalnost."

"V takšnih okoliščinah so se akterji že začeli pripravljati na naslednjo veliko bitko, bitko za oblast v Bruslju. Čeprav je do evropskih volitev še več kot eno leto, so priprave v političnih skupinah že v polnem teku. Najmočnejši položaj, vodenje Evropske komisije v bruseljski palači Berlaymont zaseda asketska Nemka, krščanska demokrata Ursula von der Leyen. Da bo lahko na njem ostala še en petletni mandat, ni več samoumevno."

(Novinar Peter Žerjavič o velikem boju za oblast v Bruslju; via Delo)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
© Dati Bendo / Flickr

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.