Uredništvo

 |  Družba

»Kitajci so v Ameriko poslali najbolj cenen inštrument nadzora, kar jih človeštvo pozna«

IZJAVA DNEVA

"Potem pa se je ves ameriški politični, vojaški in industrijski kompleks en teden počutil ogroženega, ker je pod sateliti nad raketami in letališči letel kitajski balon. Za hip se je zdelo, da smo ponovno v času cepelinov in krinolin. Kitajci so v Ameriko poslali najbolj cenen inštrument nadzora, kar jih človeštvo pozna. Balon. Prvi je s človeško posadko v Parizu poletel leta 1783. Ta inštrument za mednarodno špijonažo in množično uničevanje je dostopen vsakemu človeku. Na Amazonu najcenejši meteorološki balon prodajajo za 16,75 evra, nekoliko ambicioznejši balon, ki se dvigne do višine 3000 metrov, pa za 61,14 evra. Resnejši modeli, ki se dvignejo do 34 kilometrov, stanejo 119,15 evra. Brez težav dvignejo rabljen mobilni telefon z dodatnim napajanjem, ki za nizko ceno omogoči celodnevni nadzor s prenosom slike v živo. Z nekaj malega sredstev in spretnosti je kdor koli lahko mednarodni vohun. Prihranek je veličasten. Spodoben balon z vso opremo je mogoče spustiti v zrak z 800 evri. Američani so kitajski balon sestrelili z raketo stinger, ki ima grosistično ceno 40.000 evrov."

(Novinar Ervin Hladnik Milharčič v Dnevnikovi kolumni o tem, da živimo v času razvijajočih se konfliktov, v katerih nizkocenovne rešitve zmagujejo nad najbolj sofisticirano tehnologijo)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.