STA

 |  Kultura

Puljski filmski festival / Glavna nagrada filmu o žrtvah vojnih poslistev

V konkurenci za nagrade je bilo 20 filmov v dveh programih

Glavno nagrado 70. filmskega festivala v Pulju je prejel dokumentarec Večje od travme o izkušnjah žrtev spolnega nasilja v vojni na Balkanu. Režiserka Vedrana Pribačić in scenaristka Mirta Puhlovski sta po oceni žirije iz težkih in pomembnih tem naredili nepozabno pretresljiv film. Tri nagrade je prejel film Varen kraj Juraja Lerotića.

Dokumentarec Večje od travme je na festivalu prejel zlato areno za najboljši film. Kot je še zapisala žirija, film o psihološki rehabilitaciji in vračanju dostojanstva žrtvam vojnih posilstev gledalca popelje na pot različnih občutij, od sočutja, besa do obupa in nemoči. Približa mu izkušnjo najbolj ekstremne človeške krutosti, a tudi obnavlja vero v človeški stik, v moč in zdravilni učinek solidarnosti in nežnosti, ki so jo ljudje sposobni nuditi drug drugemu.

zM6MzBWXk4U

Žirijo so sestavljale igralka Nives Ivanković kot predsednica ter direktorica fotografije in snemalka Tamara Cesarec, producentka Maja Popović Milojević, dramaturginja in scenaristka Tena Štivičić ter režiserka Snježana Tribuson.

Zlato areno za najboljšo režijo je prejel režiser in scenarist Juraj Lerotić za film Varen kraj, ki je po oceni žirije ganljivo osebno zgodbo režiral sugestivno in elegantno, z natančnim filmskim jezikom in popolnim izogibanjem sentimentalnosti. Film na delno avtobiografski način obravnava tematiko samomora in duševne bolezni družinskega člana ter je lani prejel glavno nagrado na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe).

LhUoZLYzEi0

V Pulju je prejel še dve zlati areni, in sicer Marko Brdar za fotografijo ter Goran Marković za vlogo Damirja. Za glavno žensko vlogo so nagradili Tihano Lazović za vlogo Tine v filmu Samo ko se smejim režiserke Vanje Juranić, za scenarij pa Luko Rukavina in Rono Žulj za film Čriček in mravljica v Rukavinovi režiji. Ta je prejel tudi nagrado po izboru občinstva.

Nacionalni hrvaški filmski festival se je zaključil v soboto. V konkurenci za nagrade je bilo 20 filmov v dveh programih - 13 v sekciji hrvaškega filma ter sedem v sekciji hrvaška manjšinska koprodukcija. V zadnji je prav tako slavil dokumentarni film, in sicer Dosje Labudović: Nesvrstani režiserke Mile Turajlić. V ospredju filma sta snemalec Filmskih novosti in osebni snemalec jugoslovanskega predsednika Tita Stevan Labudović ter nastanek gibanja neuvrščenih v takratni Jugoslaviji, piše na uradni spletni strani.

V tekmovalnem delu festivalu so prikazali tudi film režiserja Nevia Marasovića Spominjam se samo srečnih dni, ki velja za zadnji film pokojnega slovenskega igralskega velikana Radka Poliča - Raca. V sekciji hrvaških manjšinskih koprodukcij pa sta bila dva s slovensko udeležbo: Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta z Branetom Završanom v glavni vlogi in v produkciji Staregare ter Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevske, ki je nastal v koprodukciji Vertiga.

746932296

Iz slednjega je igralec Adnan Omerović prejel zlato areno za glavno moško vlogo, medtem ko je žirija glavni igralki Jeleni Kordić Kuret podelila posebno nagrado za lik Asje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.