STA

 |  Kultura

Festival Indigo v Cukrarni

Od 4. do 6. oktobra

Amnesia Scanner

Amnesia Scanner
© Vlle Kalio

V Cukrarni se bo danes začel osmi festival Indigo, na katerem se bodo do petka zvrstili pogovori, predstavitve, glasbeni performansi in DJ seti domačih in tujih gostov. Petkov glasbeni večer bo posvečen berlinski založbi PAN, ki si je festival Indigo izbrala kot eno izmed etap praznovanja svoje 15-letnice delovanja.

Festival, ki nastaja v produkciji Muzeja in galerije mesta Ljubljane ter Marsh Creative Production, njegov umetniški vodja pa je Blaž Peršin, bo uvedla predstavitev Grupe Ee, kolektiva slovenskih neodvisnih oblikovalcev.

Kolektiv sestavljajo Mina Fina, Damjan Ilić in Ivian Kan Mujezinović, podpisuje pa se pod vizualno identiteto številnih slovenskih kulturnih ustanov, kot so Slovensko mladinsko gledališče, Glej, Mednarodni grafični likovni center, Galerija P74, Ravnikar Gallery Space ter Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Letos že šesto leto skrbi tudi za celostno grafično podobo festivala steirischer herbst (Štajerska jesen) v Gradcu.

V času festivala se bodo predstavili tudi Rob Giampietro iz New Yorka, ki je trenutno vodja upravljanja blagovne znamke in kreativni direktor v Notionu, oblikovalski kolektiv iz Zagreba Oaza in oblikovalski studio Soft Baroque iz Londona ter studio za oblikovanje in svetovanje Nemesis, ki deluje v več mestih za raznolike naročnike, od tehnoloških protokolov do uveljavljenih luksuznih blagovnih znamk, kot so Art Basel, Louis Vuitton, MTV in Nike.

Pogovorni del napoveduje tudi dve filozofski soočenji. Filozof Mladen Dolar v Ljubljani se bo pogovarjal s Catherine Malabou, ki so jo v sporočilu za javnost opisali kot eno najbolj zanimivih osebnosti nove francoske filozofske misli, mednarodno znani filozof Slavoj Žižek pa bo izmenjal misli z nemškim filozofom in kulturnim teoretikom Petrom Sloterdijkom. Oba se posvečata kritični analizi sodobne družbe.

V glasbenem delu bodo med drugim nastopili Maria W Horn s Švedske, glasbeniki iz skupnosti Clockwork Voltage, ki jo povezuje navdušenje nad modularnimi sintetizatorji, finski duo iz Berlina Amnesia Scanner ter avstralski skladatelj in producent Ben Frost.

hR0mDoZCkkQ

gF1m3BPkU0I

Na sobotnem postfestivalskem dogodku bo v Cukrarni na sporedu še bralna uprizoritev dramskega besedila Urotnici Vladimirja Arsenijevića in Igorja Štiksa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.