Saša Eržen

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Hudo

Shelfy

Za daljšo svežino živeža

© Arhiv Mladine

Vlada je lani 24. april razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane. Statistični podatki izpred dveh let sicer govorijo, da pri nas vsak prebivalec na leto v povprečju zavrže 72 kilogramov hrane, od tega kar 40 odstotkov še užitne. Skoraj polovico odpadne hrane roma v koš v gospodinjstvih, dobra tretjina pa v gostinstvu. In prav za zmanjševanje ter preprečevanje zavržene hrane so si v italijanskem podjetju Vitasy izmislili pripomoček, ki ga je treba nastaniti v hladilniku, kjer naj bi za dvakrat podaljšal rok uporabe sadja in zelenjave. Poleg tega da odstrani bakterije, mikroorganizme in plesni ter tako upočasni proces zorenja, prijazno posrka še vonjave, na primer sira, mesa in rib. Ima tudi nadzor nad tem, kolikokrat na dan odprete vrata hladilnika, in vas s pomočjo aplikacije opozori, če ga biksate. Poimenovali so ga Shelfy, nekaj takega kot poličko, deluje pa na baterijo, ki jo je treba polniti vsake štiri tedne. Vsebuje filter, ki ga ni treba menjati, le operemo ga pod tekočo vodo. Hrana bo zavoljo njega resda ostala dalj časa sveža, treba pa jo je tudi dejansko uporabiti, da ne bo romala v smeti, samo malo kasneje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.