Uredništvo

 |  Družba

»Veliko groženj in problemov je obstajalo že prej, četudi se zdaj potencirajo«

IZJAVA DNEVA

"Umetni inteligenci dandanes namenjamo ogromno pozornosti, saj smo jo kolektivno označili za nekakšen epohalni prelom, prehod v novo dobo, in ga opremili z znanstvenofantastičnimi podobami prihodnosti, v kateri nam vladajo roboti. Seveda je po eni strani dobrodošlo, da se s tem fenomenom ukvarjamo, tako na ravni individualnega premisleka kot na ravni teoretske obravnave in zakonodaje. Ne smemo pa izgubiti pogleda na širši sociokulturni kontekst, v katerem se je ta tehnologija razvila. Veliko groženj in problemov, ki jih pripisujemo novim modelom, je obstajalo že prej, četudi se zdaj potencirajo."

(Neja Berger, raziskovalka družbenih vidikov novih tehnologij, o tem, da je pozornost, ki jo posvečamo generativni umetni inteligenci, je pretirano usmerjena v scenarije "prevlade" v prihodnosti, namesto v zelo konkretne probleme v sedanjosti; via Delo)

© pixabay.com

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.