STA

 |  Kultura

Cannes / Objava seznama desetih spolnih predatorjev

Organizatorji festivala so že ustanovili ekipo za krizno upravljanje, ki naj bi odgovorila na obtožbe. Obstaja možnost, da bodo filme, ki bi bili povezani z imeni predatorjev, izločili s programa.

Na otvoritveni slovesnosti bo igralka Meryl Streep prejela častno zlato palmo

Na otvoritveni slovesnosti bo igralka Meryl Streep prejela častno zlato palmo
© Wikipedia

V Cannesu se danes začenja 77. mednarodni filmski festival, ki ga bo odprla komedija Le Deuxieme Acte (Drugo dejanje) francoskega režiserja Quentina Dupieuxa. Nad festivalom kot Damoklejev meč visita grožnja stavke festivalskih delavcev ter zaenkrat še tajni seznam desetih spolnih predatorjev.

Organizatorji festivala so že ustanovili ekipo za krizno upravljanje, ki naj bi odgovorila na obtožbe. Obstaja možnost, da bodo filme, ki bi bili povezani z imeni predatorjev, izločili s programa.

Skupina zaposlenih na festivalu je poleg tega za čas festivala pozvala k stavki zaradi plač in pogojev, kar same izvedbe festivala ne ogroža, bi pa lahko stavka povzročila določene odmike v samem poteku festivala.

V Cannesu bodo med drugim prikazali epski Megalopolis Francisa Forda Coppole ter sago Kevina Costnerja Horizon: An American Saga. 69-letni Costner in 85-letni Coppola sta v svoja filma, ki sta bila že dlje časa predmet ugibanj, vložila veliko časa in lastnega denarja.

Na otvoritveni slovesnosti bo igralka Meryl Streep prejela častno zlato palmo. Streep je ena najbolj cenjenih igralk v zgodovini Hollywooda z rekordnimi 21 nominacijami za oskarja in tremi zlatimi kipci. V Cannesu je bila doslej le enkrat, leta 1989, ko je tudi prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Krik v temi.

Kdo bo letos dobil zlato palmo, bo odločila žirija pod predsedovanjem režiserke lanskoletne kinematografske uspešnice Barbie Greta Gerwig. V tekmovalnem programu je 22 filmov. Zmagovalec bo znan na sklepni festivalski slovesnosti 25. maja.

Na preizkusu najsodobnejše kamere z umetno inteligenco

Na festivalu, ki ga obišče približno 40.000 obiskovalcev, bodo dva meseca pred olimpijskimi igrami v Parizu preizkusili 17 eksperimentalnih kamer, opremljenih s tehnologijo umetne inteligence, ki zmorejo prepoznati sumljive dogodke ali vedenja in pomagajo pri odkrivanju zapuščenih paketov, orožja in oseb, ki potrebujejo pomoč.

Mestne oblasti v Cannesu po besedah tamkajšnjega župana Davida Lisnarda prosijo za dovoljenje za uporabo omenjenih kamer že vse od leta 2019, izdali pa so jim ga šele letos po spremembi zakonodaje o nadzoru, ki so jo sprejeli pred letošnjimi olimpijskimi igrami.

Mesto ob Azurni obali ima že sedaj najgostejšo mrežo video zaščite v Franciji s 884 kamerami, kar predstavlja eno kamero na vsakih 84 prebivalcev. Na javnih mestih in stavbah po mestu imajo razporejenih tudi 462 gumbov za klic v sili.

s8lLhVBMBoc

bB8aM7KyuiY

qLYomHhL7iI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.