Izak Košir

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Ibrahim Maalouf

Ibrahim Maalouf

40. Druga godba, več prizorišč, Ljubljana

23/05—26/05

Festival Druga godba, ki letos praznuje častitljivo 40-letnico, je bil po izboru britanske revije Songlines kar petkrat zapored izbran za enega izmed 25 najboljših festivalov na svetu. Vse od leta 1985 Slovenijo spaja z lokalnimi glasbenimi zvrstmi, ki so postale globalne. Tokrat se, kot pritiče jubileju, obeta pester program, saj se bodo glasbeniki iz 13 držav predstavili na desetih odrih na petih koncertnih prizoriščih. Po desetih letih pa se festival vrača tudi v Križanke, ki bodo v četrtek, 23. maja, gostile težko pričakovano odprtje: najprej bosta oder skupaj zasedla pihalec Mats Gustafsson in harmonikar Kimmo Pohjonen, nato pa še eden najbolj mojstrskih trobentačev in nominiranec za nagrado grammy Ibrahim Maalouf, ki se k nam vrača z novim glasbenim projektom The Trumpets of Michel-Ange. Med pomembnejšimi nastopi opozorimo še na pariško zasedbo Acid Arab in japonsko vokalistko Hatis Noit. Več na drugagodba.si.

Ana Lazovski: Čarobnost klobučarstva, Ljubljanski grad, Ljubljana

Do 22/09

»Samo ena beseda lahko opiše kreativno delo Ane Lazovski – čarodejka.« Tako je ustvarjanje Ane Lazovski predstavil Tomi Vugrinec, kustos nove prostorske postavitve v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu, ki bo na ogled kar štiri mesece. Rdeča nit kreacij Ane Lazovski je vedno narava s svojo tridimenzionalnostjo, večno rastjo in spreminjanjem oblik, pa naj bo to obroč za lase za na zabavo ali najbolj prefinjen klobuk za posebno priložnost. Vstop je prost.

ss

Čarobnost klobučarstva
© arhiv Ane Lazovski

Rod Stewart, Arena Stožice, Ljubljana

19/05 ob 20. uri

Po več kot 60 letih uspešne glasbene kariere bo britanski vokalist Rod Stewart prvič nastopil v Ljubljani. Zadnjo turnejo je naslovil One Last Time in po vsej verjetnosti je res »še zadnjič«, da ga (vsaj tako blizu) vidite in slišite na odru, saj bo prihodnje leto dopolnil 80 let. Na svoji umetniški poti je prodal več kot 250 milijonov albumov, njegove uspešnice, kot so Sailing, Da Ya Think I’m Sexy?, Baby Jane in Maggie May, pa so stalnica na radijskih valovih še danes.

Hphwfq1wLJs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.