Izak Košir

 |  Mladina 21  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Lanska Svetlobna gverila

Lanska Svetlobna gverila
© DK

18. Svetlobna gverila: Transformacije, Galerija Vžigalica, Ljubljana

24/05—22/06

V petek, 24. maja, ob 21.30 se pred Galerijo Vžigalica začenja praznovanje polnoletnosti festivala Svetlobna gverila, ki bo v naslednjem mesecu vsak večer (med 21.30 in 23.30) razsvetlil nekatere ulice v središču Ljubljane. Festivalske lokacije se raztezajo vse od Male galerije Banke Slovenije do nabrežij Gradaščice, razstavljena dela pa se bodo ukvarjala s transformacijami, tudi v odnosu do okolja. Svetlobne instalacije domačih in tujih umetnikov si lahko do 19. junija ob sredah in sobotah ogledate tudi na vodenem ogledu; zbirno mesto je ob 21. uri pred Galerijo Vžigalica, ki bo tri umetniške projekte sicer gostila vse do 1. septembra. Več na www.svetlobnagverila.net.

3. Ljubljana Art Weekend, različna prizorišča, Ljubljana

Do 26/05

Že tretje leto zapored se bodo ljubljanski muzeji, galerije in drugi prostori umetnosti za en podaljšani vikend pridružili Ljubljana Art Weekendu. Organizatorji so moči tokrat združili z revijo ETC in skupaj so pripravili kuriran program, ki se bo vse do nedelje, 26. maja (vsak dan med 12. in 18. uro), priključil že utečenemu programu razstav v 30 partnerskih prizoriščih, med katerimi sta tudi Mestna galerija (kjer so ravno odprli razstavo Mladena Stropnika z naslovom adijo pecivo) in Cukrarna (kjer si je še do sobote, 25. maja, mogoče ogledati novi projekt Mateja Andraža Vogrinčiča Izlet), in številnim spremljevalnim dogodkom. Letošnja osrednja tema je – v iskanju zapletene resnice o (ne)plačanem delu, negotovih zaposlitvah, samouresničevanju z delom in nenehnem boju za preživetje v umetnosti – Selling Out oziroma Razprodaja. Več na ljubljanaartweekend.com.

Dolgčas, DobraVaga, Ljubljana

25/05—05/07

Galerija DobraVaga osemletnico praznuje z razstavo Dolgčas – raziskovanje vsakdanjega, odkrivanje običajnega, na kateri se sodelujoči sprašujejo o dolgčasu kot stanju neugodja, nezadovoljstva in osamljenosti zaradi pomanjkanja primernega dela. V torek, 28. maja, bo ob 16. uri potekal tudi pogovor z umetniki in umetnicami, dva dni kasneje pa bo ob isti uri zin delavnica z Evo Bevec

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.