|  Kultura

Film tedna / Štirje mali odrasli

Zgodba o paru srednjih let, ki skuša svoj zakon, postavljen na preizkušnjo zaradi nezvestobe, rešiti z odprto vezo

V Kinodvoru bo od 7. junija na ogled finska komična drama Štirje mali drasli v režiji Selma Vilhunen. Zgodba o paru srednjih let, ki skuša svoj zakon, postavljen na preizkušnjo zaradi nezvestobe, rešiti z odprto vezo, je ganljiv, liberalen in hkrati realistično prizanesljiv potret odraslih, ki si prizadevajo obvladovati lastna čustva. Film  je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Juulia je uspešna poslanka, navidez srečno poročena s pastorjem Matiasom. Ko izve, da ima njen mož že več let ljubezensko afero z Enni, se ji najprej sesuje svet, nato pa se, v želji, da bi rešila zakon, odloči, da moževo ljubimko povabi v njun dom. Medtem ko je Enni presenečena in hvaležna za Juulijino odprtost ter je pripravljena zaživeti v neobičajnem trojčku, je Matias precej bolj zaskrbljen, saj se boji, kako bodo takšno vezo sprejeli njegovi konservativni starši. Hkrati pa ima težave z dejstvom, da lahko sedaj tudi Juulia svobodno izbira druge partnerje, med njimi tudi mladega in privlačnega Misko.

"Film Štirje mali odrasli raziskuje ljubezen skozi zgodbo o štirih nepopolnih, a očarljivih posameznikih. Juulia, Matias, Enni in Miska želijo zrušiti vsiljene norme monogamije, hkrati pa hrepenijo po občutku varnosti. Po najboljših močeh krmarijo med lastnimi potrebami in potrebami drugih. Toda kako naj človek oceni pravičnost neke odločitve, ko pa vsakdo doživlja stvari na drugačen način. Mislim, da ljubezen in empatija nista preprosti temi, ampak zelo kompleksni – in tudi nujni. Če želimo kot človeštvo preživeti krize, kot so podnebne spremembe in izumiranje vrst, moramo združiti moči in se z izzivi spopasti skupaj. To pomeni, da se moramo naučiti sklepati kompromise, spreminjati stališča in resnično spoštovati ljudi, ki so povsem drugačni od nas," je zapisala režiserka.

g3CnHtYAV2A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.