STA

 |  Kultura

Nosil bom rdečo zvezdo / Letos posvečen palestinskemu ljudstvu in kritiki izraelskega režima

Tradicionalni koncert bo v torek, 4. junija, ob 20. uri na Kongresnem trgu

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič
© Borut Krajnc

Svetlana Makarovič tudi letos pripravlja koncert Nosil bom rdečo zvezd, ki bo v torek, 4. junija, ob 20. uri na Kongresnem trgu. Koncert bo tokrat v luči aktualnih dogodkov v Gazi in na Zahodnem bregu posvečen palestinskemu ljudstvu in kritiki izraelskega režima.

Rdeča nit prireditve, ki jo pripravlja in povezuje Makarovič, bosta tudi tokrat upor in povezovanje, ki ju simbolizira rdeča zvezda, je zapisala ekipa Nosil bom rdečo zvezdo.

Makarovič je na novinarski konferenci povedala, da bodo na koncertu delili priponke s palestinsko zastavo in rdeče zvezde. Ta dva simbola sta si po njenem mnenju v tem času zelo blizu, saj gre za "osvobodilni boj palestinskega ljudstva".

"Koncert bo uglasbil poziv domačim in evropskim oblastem po odločnem ukrepanju v priznanju palestinske države, klic po takojšnji trajni prekinitvi ognja in humanitarni pomoči prizadetim ter odločno akcijo s takojšnjimi gospodarskimi in siceršnjimi sankcijami zoper izraelski režim," je navedla ekipa Nosil bom rdečo zvezdo.

Program bo po besedah Makarovič "mešan, kot ponavadi", režijo je prevzela gledališka režiserka Ivana Djilas. Ob njej bo na koncertu nastopila široka skupina družbeno angažiranih glasbenic in glasbenikov ter igralk in igralcev. Med njimi ljubljanski Partizanski pevski zbor, Drago Mislej - Mef, Tomaž Mihelič - Marlena, Primož Siter, Janja Majzelj, Peter Dirnbek, Nina Valič, Andrej Rozman - Roza, Aphra Tesla, Joži Šalej, Nino DeGleria, Blaž Celarec in Jelena Ždrale.

Igralka Polona Vetrih bo zapela judovsko pesem. Kot je poudarila Makarovič, namreč boj za svobodno Palestino ne pomeni boja proti judovskemu ljudstvu, ampak proti aktualnim izraelskim politikom.

Nastopil bo tudi feministični pevski zbor Z'borke, za katerega pričakuje, da "bodo presenetile s svojim ognjem". "To je mlado, lepo, uporno in svobodno," je povedala Makarovič. Večer bo zaključila romska glasbena skupina Romano Glauso, ki je nastopila že na lanskem koncertu, bo pa na letošnjem koncertu umanjkal Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, saj večina članov med tednom zaradi služb ne more nastopati.

Siter je spomnil, da projekt poteka že od leta 2017, koncert pa vsako leto pritegne "lepo množico". Letošnji koncert bo osmi na Kongresnem trgu, gostovali pa so tudi že drugod po državi. Kot vsako leto bo tudi letos vstop na koncertno prizorišče prost.

Kot je še povedal Siter, so organizatorji ves čas tudi v stiku z Gibanjem za pravice Palestincev, ki jim je izreklo podporo ob dogodku in pozdravilo njihovo namero, da spregovorijo v imenu Palestink in Palestincev ter da opozorijo na genocid izraelskega režima nad palestinskim ljudstvom v Gazi in na Zahodnem bregu.

Qja8m3125FU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.