Uredništvo

 |  Družba

»Protievropska skrajna desnica ne bo prišla na oblast v EU«

K temu je treba prišteti še, da enotne skrajne desnice Evropa nima

Madžarski premier Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban
© Annika Haas / Flickr

V članku z naslovom Madžarska zgodba, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, urednik madžarskega tednika Magyar Narancs Endre Bojtár piše o tem, da protievropska skrajna desnica ne bo prišla na oblast v EU, razen v primeru malo verjetnega nenadnega zloma velikih sredinskih strank – ne le na bližnjih evropskih volitvah, temveč tudi na volitvah v posameznih članicah v prihodnjih letih. 

"K temu je treba prišteti še, da enotne skrajne desnice Evropa nima, saj to skupino v evropskem parlamentu predstavlja na desetine majhnih obrobnih strank, od katerih ima vsaka svoje posebne cilje, najpogosteje nezdružljive s cilji drugih. Sploh pa, kakšne koristi bi prineslo Madžarski, če bi se uresničil scenarij iz najbolj bujne domišljije in bi Evropi zavladali Le Penova, Alternativa za Nemčijo, Geerd Wilders in podobni? Ti bi najprej zaprli finančno pipico manj razvitim članicam," je zapisal Endre Bojtár.

"Kakšne koristi bi prineslo Madžarski, če bi se uresničil scenarij iz najbolj bujne domišljije in bi Evropi zavladali Le Penova, Alternativa za Nemčijo, Geerd Wilders in podobni? Ti bi najprej zaprli finančno pipico manj razvitim članicam."

Endre Bojtár

"Z mehanizmom pravne države je unija našla sredstvo, s katerim po desetletjih popuščanja lahko vsaj deloma pritisne na Orbána. V obdobju po Merklovi so članice EU, tudi najvplivnejše, vendarle zbrale politično voljo, da ga osamijo. In da, Orbánu resda ostane nekaj možnosti, vendar se realno gledano vse končajo v slepi ulici. Vprašanje za nas, Madžare, pa je, kako daleč se mu bomo pustili odvesti," je še poudaril Endre Bojtár.

POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE LAHKO NAROČITE TUDI V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.