|  Kultura

»V enosti najdemo posamičnost, spoznamo, kako različni smo«

Plesna predstava Vezi duš koreografinje Sharon Eyal

© Andreas Etter

V Cankarjevem domu bo, 9. junija ob 19.30 na ogled plesna predstava Vezi duš koreografinje Sharon Eyal, ki jse po letu 2018 vrača z ansamblom dvajsetih plesalcev Staatstheater Mainz. Vezi duš, katerega inspiracija so silovita ljubezenska čustva, balet in elektronsko glasbo povezuje v vznemirljivo sodobnoplesno delo. 

Čeprav koreografinja Sharon Eyal Vezi duš označuje za igro o ljubezni in hrepenenju, ni pričakovati preveč romantičnosti. Gibanje skupine teles, ki se v ritmičnem soglasju giblje skrajno disciplinirano, je animalično in do zadnjega premika filigransko izpiljeno. Dlje ko traja njihova prepletenost, več časa je za iskanje razlik. Kot pravi koreografinja, v enosti najdemo posamičnost, spoznamo, kako različni smo. Tako v sopostavljanju skupine ob posameznika izraža svojo afiniteto do absolutne edinstvenosti vsakega individuuma.

"Globoko v sebi najdemo silno osamljenost, zoperstavljeno ljubezni do življenja, tej veliki, ne vedno prisotni strasti. Sprejeti moramo osamljenost, ki je lastna vsakomur od nas. Vsak posameznik stopa skozi lastno življenje, vsak je sam ob njegovem prenehanju. Telo v notranjosti hrani velika čustva. Verjamem, da zanje ni potrebna zgodba, veliko bolj neposredno se namreč izkazujejo skozi telo in mišice," pravi Sharon Eyal.

Izraelska koreografinja Sharon Eyal je bila med letoma 1990 in 2008 je bila članica Batsheva Dance Company, koreografirati je začela 2005, kot članica skupine je ustvarila 16 novih avtorskih del. Leta 2013 je ustanovila zasedbo L-E-V, za katero je ustvarila šest koreografij, s projektom Ljubezen, poglavje 2 je leta 2018 že gostovala v Cankarjevem domu.

MXLWhHsoyFg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.