Izak Košir

 |  Mladina 23  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Kraljice preobleke

Kraljice preobleke
© Simon Chang

Kraljice preobleke, Galerija Kresija, Ljubljana

Do 11/07

Razstava Kraljice preobleke slavi raznolikost in ustvarjalnost slovenske scene kraljic in kraljev preobleke (angl. drag queens oziroma kings). V Sloveniji živeči fotograf tajvanskih korenin Simon Chang je od leta 2021 spremljal mlajšo generacijo kraljic preobleke na dogodkih, kot so Dragoslavija, Drag konferenca, K4 Roza in Majska kraljica, in ustvaril dragocen dokument o ustvarjalni skupnosti, ki je v zadnjih letih tudi v Sloveniji doživela preporod in razcvet. Postavitev odpira vrata v svet spektakla, ekstravagantnih in dodelanih kostumov, močnih ličil ter strastnih odrskih nastopov, odstira pa vrata v zakulisje, pridružimo se lahko pripravam, delimo občutke treme in prijateljsko spodbujamo nastopajoče.

Masayah, Cvetličarna, Ljubljana

08/06 ob 21. uri

Prodorna primorska hiphop in R & B glasbenica Masayah bo po razprodanem ljubljanskem Kinu Šiška ta konec tedna v družbi inštrumentalistov in plesalcev nastopila na svojem največjem koncertu doslej, ki ga bo v ljubljanski Cvetličarni posnela tudi javna televizija. Pevka in raperka, ki je na letošnji podelitvi glasbenih nagrad zlata piščal slavila dvakrat (najboljši album in pesem leta), letos sicer obeležuje peto obletnico premiere svoje prve pesmi Pusto, julija pa bo nastopila na največjem balkanskem festivalu Exit.

V5q15z02KoE

Svojat + Kavasutra, Kino Šiška, Ljubljana

08/06 ob 20.00

V Kinu Šiška se v enem večeru obeta predstavitev dveh novih izstopajočih domačih plošč, ki sta prežeti z brecljevskim etosom in mladostniško lahkotnostjo. Prvo bo predstavil ljubljanski trio Svojat, ki igra spoj avantgardnega bluesa, punka in sorodnih žanrov. Njihov prvenec – poimenovan kar Svojat – je prejel naziv za najboljši slovenski album leta 2020 po izboru Radia Študent, tokratno ploščo pa so poimenovali Ošili me modro. Jazz art rock kolektiv z Goriškega Kavasutra, ki izpiljeno inštrumentalno muziciranje podpira s hudomušnimi besedili in navihano satiro, pa bo predstavil ploščo Ta veseli dan, katere recenzijo lahko preberete v tokratni številki Mladine.

TyheKKqgUD0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.