Dora Trček

 |  Mladina 23  |  Kultura

Porcelan, budistični kipci in rezbarije

Izredno bogata in obsežna Skuškova zbirka je največja zbirka vzhodnoazijskih predmetov pri nas in izstopa tudi v evropskem merilu, a prav tako je pozornosti vreden slovenskojaponski par, ki jo je ustvaril

Ivan Skušek mlajši, rojen v Metliki, in Cuneko Kondo Kavase, rojena v prefekturi Gifu na Japonskem, naj bi se spoznala v njeni prodajalni cvetja v Pekingu.

Ivan Skušek mlajši, rojen v Metliki, in Cuneko Kondo Kavase, rojena v prefekturi Gifu na Japonskem, naj bi se spoznala v njeni prodajalni cvetja v Pekingu.
© Dokumentacija SEM

Ivan Skušek mlajši in Cuneko Kondo Kavase (angl. Tsuneko Kondō Kawase) sta leta 1920 z njenima otrokoma in osmimi psički pekinžani z vlakom prispela v Ljubljano. On je bil mornariški oficir, rojen leta 1877 v Metliki. Vstopil je v avstro-ogrsko cesarsko kraljevo mornarico in se ob začetku prve svetovne vojne znašel v internaciji v Pekingu. Tam je srečal Cuneko, rojeno leta 1893 v prefekturi Gifu na Japonskem. Iz zakona z nemškim uradnikom Paulom Heinrichom Schmidtom je že imela sina in hčerko, poleg tega pa ji ni bilo tuje poznavanje nemškega jezika in kulture. Spoznala naj bi se v njeni prodajalni cvetja, nato pa se je družina preselila v Ljubljano in leta 1927 se je par tudi cerkveno poročil. Cuneko Kondo Kavase je bila od takrat uradno Marija Skušek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.