Izak Košir

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Parada ponosa 2023

Parada ponosa 2023
© Gašper Lešnik

Parada ponosa & Pride After Party, več prizorišč, Ljubljana

15/06

Letošnja Parada ponosa poteka ob 40-letnici gibanja za človekove pravice in vidnost LGBTIQ+ oseb. Zbiranje na Metelkovi se bo začelo ob 17. uri, udeleženci pa se bodo na ljubljanske ulice odpravili ob 18. uri. Tradicionalni povorki bo sledil politično-kulturni program na Kongresnem trgu ob 19. uri (poleg govornic in govorcev bosta nastopila prodorni glasbeni duo Freekind in gledališka skupina Tatovi podob), oba pa sta namenjena protestnemu izražanju zahtev pripadnikov skupnosti LGBTIQ+. Dogajanje bo v nočnih urah sklenil klubski večer na Metelkovi z naslovom Pride After Party, ki bo trajal od 23. ure do 5. ure zjutraj. Tokrat se bosta LGBTIQ+ kluboma Tiffany in Monokel s pestrim glasbenim programom pridružila tudi Gromka in Gala Hala.

Festival Spider, Plečnikov avditorij v parku Tivoli, Ljubljana

19/06 - 22/06

Tokratni Festival radikalnih teles Spider v ospredje postavlja nove oblike združevanja; takšne, ki temeljijo na solidarnosti in preseganju uveljavljenih norm sodobnega kapitalizma. Festival bo odprl Nizozemec Andreas Hannes z novim delom Zibanje, ki namesto trdega, krčevitega koraka v nestabilnem svetu predlaga nelinearnost, radovednost in igro. Med drugim bo na ogled tudi predstava Marca Vanrunxta in Stefa van Looverena Adagio, ki prikazuje različna nebinarna telesa v medsebojnem dialogu skozi nepretrgano počasnost, pa nastop plesne skupine Trevoga o fantazijah, ki si jih izmišljamo na spletu, in projekt Marka Požlepa, ki po jadranski magistrali raziskuje jugoslovanski obalni turizem. Več na www.spiderfestival.com.

Špil liga: finale 11. sezone, Kongresni trg, Ljubljana

14/06 ob 20.00

Finalisti že enajste sezone Špil lige se bodo za laskavi naslov najboljšega srednješolskega glasbenega ustvarjalca, ki je v preteklosti na sceno lansiral Koala Voice, LPS, Joker Out in Masaž, borili na koncertu na ljubljanskem Kongresnem trgu. Na oder se bodo odpravili velenjski pop rockerji Nimfort, Lev B Marn, ki črpa svoj navdih pri ustvarjalcih, kot sta Johnny Cash in Elvis, ter metal zasedbi Ghastly Ashes in Night Crawler.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.