Peter Petrovčič

 |  Mladina 24  |  Politika

Strožji ukrepi zoper huligane

Kaj vse bo prinesla prenovljena navijaška zakonodaja? 

© Marko Pigac

Konec meseca je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci na strokovnem posvetu nakazal, kakšne vse bodo spremembe zakonodaje, ki jih je minister napovedal konec februarja, ko je eden od navijačev na stadionu v Fazaneriji, na nogometni tekmi med Muro in Mariborom, na igrišče vrgel eksplozivno telo ter poškodoval sedem ljudi.

Novela zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katero se bodo širile pristojnosti policije na področju nasilja na športnih prireditvah, je trenutno v notranjem in strokovnem usklajevanju in naj bi bila sprejeta še letos. Med predlaganimi novostmi naj bi bile bistvene tri. Prepoved udeležbe na športnih prireditvah naj bi se z dosedanjih dveh let podaljšala na kar deset, vsebovala pa naj bi tudi prepoved približevanja športnemu objektu v času tekem. Deset let se sicer zdi kar dolga doba; morda bi veljalo razmisliti o krajši in hkrati obveznosti javljanja na policijski postaji v času tekem.

Občutno naj bi se dvignila tudi kazen za kršenje tega ukrepa, in sicer s sedanjih od 300 do 800 evrov na od 800 do kar 5000 evrov. Kazen bo poleg fizičnega nasilja mogoče izreči tudi v primeru prekrškov s področja eksplozivov in pirotehničnih sredstev. Poleg tega pripravljajo spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, v katerem naj bi uvedli nov prekršek v zvezi z nasiljem in ogrožanjem varnosti na športnih prireditvah, z ministrstvom za pravosodje pa sodelujejo pri spremembah kazenske zakonodaje, ki se nanaša na huliganstvo na nogometnih tekmah.

Sočasno tečejo tudi pogovori na področju preventive: na notranjem ministrstvu so oblikovali priporočila športnim zvezam za večjo varnost na športnih prireditvah, vezana na odgovornost organizatorjev prireditev in izvajanje ukrepov v okviru varovanja športnih prireditev. To so na primer personalizacija vstopnic, zagotovitev ustreznega videonadzora, predhodni pregled športnega objekta in okolice, dosledno izvajanje spoštovanja prepovedi udeležbe in podobno.

S takšnimi in tudi nekaterimi bolj rigoroznimi ukrepi – recimo obveznostjo javljanja na policijski postaji – so se z nekoč porazno navijaško kulturo na stadionih dokaj uspešno spopadli na Otoku, predvsem v Angliji. Tam huliganstvo sicer ni izginilo ali povsem zamrlo, se je pa s stadionov premaknilo na manj obljudene, včasih celo vnaprej dogovorjene lokacije.

Na povsem novo raven pa navijaško kulturo povzdigujejo v Španiji, kjer je sodišče v ponedeljek na zaporno kazen v trajanju osem mesecev obsodilo tri navijače Valencie, ki so maja lani nogometašu madridskega Reala Viniciusu Juniorju vzklikali sovražna in rasistična gesla, posnemali gibe opic in podobno. V slovenskem nogometu je rasizem – kot tudi sicer v družbi – splošno razširjen in toleriran. Slovenski navijači lahko počno prav to, za kar gredo španski po novem v zapor, trenerji svojim igralcem lahko rečejo »črni idiot«, celo sodniki lahko nogometašem zabrusijo »črna žival« in podobno. Seveda to potem vsi »obsodijo« in označijo za »neprimerno«, kar pa je tudi vse.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.