Gregor Kocijančič

 |  Mladina 24  |  Svet

Leti, leti, leti – gnoj

Severnokorejska vlada je s pomočjo balonov čez južno mejo odposlala vreče, polne smeti, gnoja in fekalij, Južna Koreja pa udarec vrača z glasnimi zvočniki

Specialna vojna severnokorejskih zračnih sil

Specialna vojna severnokorejskih zračnih sil
© Profimedia

Konec prejšnjega mesca je severnokorejska vlada ubrala nenavadno in precej vulgarno tehniko izzivanja južnih sosedov: čez mejo je začela pošiljati balone, napolnjene s helijem, na katere so bile pritrjene vreče, polne smeti – od cigaretnih ogorkov do odpadne plastike –, gnoja in celo fekalij. V več dneh je postopoma odposlala celo floto tovrstnih balonov, skupno so jih v Južni Koreji prešteli več kot tisoč.

Večina je lebdela nad severnimi provincami Južne Koreje, nekateri pa so poleteli do Seula in celo do jugovzhodne province Gyeongsang. Številne vreče s smetmi so pristale na ulicah, mnoge pa so se razpočile že v zraku, kar je povzročilo deževanje nesnage, zaradi katere so oblasti prebivalcem velevale, naj se ne zadržujejo na prostem.

Predstavniki južnokorejske vlade so dejanje v izjavi za javnost označili za »nizkotno in nečloveško«, opozorili pa so tudi, da Severna Koreja s tem krši mednarodno pravo in sporazum o premirju, ki sta ga državi sklenili že na začetku petdesetih let prejšnjega stoletja. To pa ni prekinilo napetosti, ki se še naprej vztrajno stopnjujejo – med drugim zaradi akcij južnokorejskih aktivistov, ki pri širjenju protisevernokorejske propagande prav tako uporabljajo balone. Zato je Kim Kang-il, namestnik severnokorejskega obrambnega ministra, nenavadno akcijo smetenja v izjavi za javnost opisal kot povračilo: »milo za drago«.

Organizirana akcija onesnaževanja obmejnih regij Južne Koreje naj torej ne bi bila zgolj provokacija, temveč maščevalni odziv na aktivistična prizadevanja skupine Borci za osvoboditev Severne Koreje. Ti na sever pogosto pošiljajo pamflete s kritikami nehumanega severnokorejskega režima in pozivi k uporu proti totalitaristični dinastiji Kim, včasih pa na balone pritrdijo tudi USB-ključke, naložene s K-pop hiti, južnokorejskimi filmi, svetovnimi novicami in videoposnetki prizorov demokratičnega sveta. Vse našteto je namreč v Severni Koreji strogo prepovedano, saj skuša vlada v Pjongjangu prebivalce indoktrinirati tudi prek zatiskanja oči, torej s prikrivanjem vpogleda v »dekadentna« življenja ljudi v svobodnem svetu.

Južna Koreja zdaj udarec vrača s pomočjo velikanskih zvočnikov, nameščenih ob vsej severni meji, torej na demilitariziranem območju, ki ločuje obe Koreji. Čez gigantske zvočne sisteme, ki sežejo tudi do 20 kilometrov daleč, prenaša K-pop komade, mednarodne novice in propagandna sporočila, uperjena proti avtoritarnemu režimu Pjongjanga. Pravzaprav gre za preverjeno taktiko širjenja protisevernokorejske propagande, ki jo je Južna Koreja že izvajala v preteklosti, a je zvočnike leta 2018 po sporazumu s severnimi sosedi, ki je zdaj prekinjen, začasno ugasnila. Nekdanja predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je taktiko opisala kot »učinkovito obliko psihološkega vojskovanja«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.