Peter Petrovčič

 |  Mladina 25  |  Politika

SDS / Stranka protiustavnih zavez

Tragikomedija s podpisovanjem dodatnih zavez politični stranki SDS

Janez Janša, večni predsednik stranke SDS

Janez Janša, večni predsednik stranke SDS
© Luka Dakskobler

Po poročanju medijev je Janez Janša v prvem komentarju volilnega rezultata evropskih volitev dejal, da so vsi njihovi kandidati za evropske poslance in poslanke vnaprej podpisali zavezo, da se vrnejo v Slovenijo, če bo SDS v prihodnje sestavljala vlado in jih bo mandatar potreboval doma.

Izjava se zdi že na prvi pogled s formalnega vidika neveljavna oziroma nična. Gotovo bi uspel evropski poslanec, ki je takšno zavezo podpisal (in njegova stranka od njega zahteva, da se mandatu odpove) mandat obraniti pred domačimi ali evropskimi sodišči, če bi bilo treba. A to je le zadnja v dolgi vrsti izjav, ki jih vodstvo stranke posreduje v podpis kandidatom, pa tudi voljenim javnim funkcionarjem iz vrst SDS.

Stranka je ravno pred dnevi na seji sveta v Šentvidu pri Stični svoj statut spremenila tako, da po novem lahko izključijo (oziroma izbrišejo s seznama članstva) poslan- ce in poslanke, ki ne bi želeli podpisati izjave o zvestobi stranki. Ta izjava jih zavezuje, da bodo ostali člani poslanske skupine do konca mandata, glasovali in se sicer ravnali, kot se šika, ter da ne bodo kandidirali na nobeni drugi listi. Predsednik sveta stranke Zvonko Černač je pojasnil, da so uvedli zgolj nekaj, »kar že poznamo na nivoju občinskih svetov in v okviru ostalih organov stranke, za nivo državnega zbora, poslanske skupine v evropskem parlamentu in svetniške skupine SDS v državnem svetu pa te določbe niso bile najbolj precizno in jasno definirane«.

S tem so pripravili teren, da ponovijo vajo iz februarja, ko so takšno izjavo že ponudili v podpis svojim poslancem, ki so jo tudi podpisali, seveda z izjemo Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha. Če je ti tudi tokrat ne bodo podpisali, morebiti sledi izključitev ali vsaj degradacija v simpatizerje oziroma podpornike stranke.

Stranka SDS kandidate na svojih listah že od nekdaj sili v podpisovanje različnih izjav, med katerimi je gotovo najbolj znana tista o vračanju sredstev, ki jih stranka porabi za kampanjo za izvolitev poslanca, če ta poslanec med mandatom prestopi v drugo poslansko skupino. Ko je nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah leta 2016 prestopil v poslansko skupino NSi, je SDS od njega terjala povrnitev stroškov izvolitve v višini 8000 evrov. V teku dolgotrajnega sodnega postopka je sodišče na prvi in celo drugi stopnji presenetilo z bizarnim stališčem, češ, »pogodba je pogodba« in »pogodbe se spoštujejo«, ter Lahu naložilo plačilo 5161 evrov stranki SDS. Lah je šele po petih letih uspel dokazati svoj prav pred vrhovnim sodiščem, saj je to utrdilo ustavno določilo, ki se glasi: »Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.«

SDS se bo počasi znašla v vedno bolj nepregledni množici različnih zavez (med katerimi gotovo vse niti niso znane javnosti), zato bi veljalo vse skupaj poenotiti in poenostaviti v eno samo (protiustavno) izjavo, ki bi jo ponudili v podpis ob včlanitvi v stranko SDS in bi se lahko glasila: »V dvomu bom vedno ravnal po navodilih vodstva stranke.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.