Uredništvo

 |  Politika

»Odpor politične elite do uvedbe preferenčnega glasu je pričakovan«

IZJAVA DNEVA

"Po drugi strani pa je iz povedanega jasno, zakaj slovenska politična elita dela vse, kar je v njeni moči, proti uvedbi preferenčnega glasu. To bi namreč pomenilo radikalno spremembo situacije. Slovence bi naenkrat začelo zanimati, kaj politika in politiki počnejo. Naenkrat bi Slovenci imeli orodje, da politike tudi kaznujejo. Ali nagradijo."

"To pa je seveda zadnje, kar bi si slovenska politična elita želela. Slovenska politična elita namreč hoče, da politika in politični sistem ostaneta domena, ki Slovencev ne zanimata. Ki sta samo njihova. V katero se Slovenci ne mešajo. To eliti daje bistveno več možnosti za uporabo in zlorabe, kot če bi se Slovenci vanju vmešavali. Ju imeli za svojo sfero. Ju nadzirali. Upravljali."

"Zato je odpor politične elite do uvedbe preferenčnega glasu pričakovan. To bi namreč pomenilo konec ugrabitve političnega sistema. Pomenilo bi omejitev moči politične elite. Tega pa politična elita sama od sebe ne bo naredila. Če bo le mogoče."

(Antropologinja in kolumnistka Vesna V. Godina, v Večerovo kolumni, o tem, da politična elita hoče, da politika Slovencev še naprej ne zanima)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.