Uredništvo

 |  Politika

»Delovanje žensk v politiki je še vedno velikokrat prezrto, ženske v politiki pa dojete kot moteče«

IZJAVA DNEVA

"Do danes smo imeli ženske na vseh treh najvišjih položajih političnega odločanja, nismo pa še imeli predsednice državnega sveta. Ko ob tem pogledamo, kako se je spremenil odnos javnosti do žensk v politiki, kako ocenjujemo njihovo delo, po čem se jih v javnem diskurzu presoja, moramo žal ugotoviti, da do sprememb na tem področju prihaja počasi. Delovanje žensk v politiki je še vedno velikokrat prezrto, ženske v politiki pa dojete kot moteče, še posebej tiste uspešne, drugačne, tiste, ki v politiko vnašajo spremembe, ki se zavzemajo za človekove pravice in manjšine, tiste, ki imajo v priimku "eno črtico premalo", mlajše ženske še posebej. Čeprav je torej na področju uveljavljanja žensk v politiki še vedno treba veliko storiti, ne kaže pozabiti, da brez uzakonjenih spolnih kvot v politiki do standarda, ki ga imamo danes, zagotovo ne bi prišli tako hitro, kot smo. To seveda ne pomeni, da bi morali biti s tem zadovoljni, nikakor. A tudi od žensk v politiki ne moremo pričakovati čudežev, so namreč del sistema, ki ga ob vsakih volitvah kreiramo tudi sami."

(Sociologinja Milica Antić Gaber o tem, ali je zaradi spolnih kvot v politiki zdaj politika boljša, ali je večji delež žensk v politiki vplival na boljše življenje žensk; via Dnevnikov Objektiv)

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon
© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.