Izak Košir

 |  Mladina 26  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Samorog, 2021

Samorog, 2021
© Darja Štravs Tisu

Gledališče Möderndorfer, Zgodovinski atrij Mestne hiše, Ljubljana

Do 01/08

Razstava Gledališče Möderndorfer je nastala kot nekakšno »logično nadaljevanje« istoimenske monografije, v kateri se Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih. Razstava je od junija lani gostovala v Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici in Trstu in vsaka postavitev je bila drugačna: ne le zaradi različnih ambientov, temveč tudi zato, ker je bila vsakokrat dopolnjena z različnimi kostumi. V Ljubljani je nadgrajena s kostumi in scenskimi elementi iz opere Samorog Pavla Šivica. Razstava sicer vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja, dopolnjujejo pa jo režiserjevi zapisi.

Matter, Gala Hala, Ljubljana

03/07 ob 20.00

Kamniška zasedba Matter, ki jo sestavljajo Dacho, Tunja in Levanael, bo po krajšem premoru ponovno nastopila v prestolnici. Trojec je med letoma 2016 in 2022 izdal štiri albume in vsak izmed njih je bil po svoje mejnik na njihovi glasbeni poti, hkrati pa je zaznamoval tudi širšo glasbeno sceno. Matter so tako iz značilnega besednjaka in zvočne kulise ustvarili prepoznavno glasbeno ime, ki vedno znova napolni koncertna prizorišča. Ogrevanje občinstva bo pripadlo producentsko-raperskemu dvojcu PTČ, na afterju pa bosta ritme sukali Mima & Zazi. Za vstopnice boste v predprodaji odšteli po 20 evrov, na dan koncerta 23, samo za after pa 10.

Gramatik, portoroška plaža, Portorož

30/06 ob 19. uri

Denis Jašarević, ki ustvarja pod umetniškim imenom Gramatik, bo letošnje osrednje ime Festivala Portorose, ki bo potekal na velikem odru portoroške plaže. Priznani elektronski glasbenik in didžej je že nastopil na velikih festivalih, kot sta Coachella in Lollapalooza, razprodal sloviti amfiteater Red Rocks v Koloradu, remiks njegove skladbe Tourture pa se je znašel v seriji Narcos. Poleg Gramatika bodo na festivalu nastopili še Teo Collori & Momento Cigano, Gisaza, Benjamin Shock Live & gosti, Denis Beganović, Drill, Masayah, Brale ter Baby Lasagna. Vstopnice so naprodaj po 30 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.