DK, STA

 |  Kultura

Rade Šerbedžija s svojimi pesmimi in pesmimi prijateljev

Koncert bo nocoj v ljubljanskih Križankah

V Križankah bo ob 21.00 v okviru 72. Ljubljana Festivala koncert igralca in glasbenika Radeta Šerbedžija z naslovom Zaradi sebe, zaradi tebe, zaradi drugih. Šerbedžija se bo ob spremljavi zasedbe Zapadni kolodvor predstavil s svojimi pesmimi in pesmimi prijateljev.

V prvem delu koncerta bo Šerbedžija nastopil z Vasilom Hadžimanovom, enim najbolj znanih srbskih jazz in fusion glasbenikov, in Juretom Ivanušičem, uveljavljenim slovenskim igralcem, pianistom, skladateljem, prevajalcem in šansonjerjem, s katerim Šerbedžija koncertira že od leta 1992.

V drugem delu se bo predstavil še z Miroslavom Tadićem, kitaristom svetovnega formata, in pevko, violinistko, skladateljico in pesnico Yvette Holzwarth, ki je aktivna na področjih balkanske, arabske, pop, jazz in eksperimentalne glasbe. Koncert bosta še dodatno popestrila gosta, ki zaenkrat ostajata skrivnost, so napovedali pri Ljubljana festivalu.

Doslej je Šerbedžija izdal štiri zbirke poezije in štiri studijske albume. S svojim žametnim glasom in silno emotivnostjo koncertna občinstva vedno znova navdušuje z zimzelenimi starograjskimi pesmimi in šansoni. Številne pesmi zanj so napisali priznani kantavtorji: Zlaja Arslanagić iz skupine Crvena jabuka, Husein Hasanefendić - Hus iz skupine Parni Valjak, Darko Rundek in Damir Urban.

"To so pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvih," je o svojem glasbenem ustvarjanju dejal Šerbedžija. Pravi tudi, da nas glasba uči, kako lažje preživeti vse čustvene pretrese. Kadar je glasba prava, deluje kot opij za ljudi.

Šerbedžija je kot igralec po svetu zaslovel z vlogami v filmih, kot so Pred dežjem, Harry Potter in Svetinje smrti - 1. del, Možje X: Prvi razred, Široko zaprte oči, Misija nemogoče 2, Svetnik in Ubežni delci. V svoji karieri je prejel številne nagrade in priznanja. Med drugim je štirikratni prejemnik nagrade zlata arena. Prejel je tudi nagrado kritikov za najboljšega igralca na beneškem filmskem festivalu. Je tudi ustanovitelji gledališča Ullysses na Brionih.

Šerbedžija je leta 1991 zapustil Hrvaško ter odšel najprej v Srbijo in v Slovenijo, nato pa v Veliko Britanijo in ZDA.

_YPz-oppGxc

Ug5WydgeWiU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.