Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Jutri je še en dan

Komična drama o vsakdanu delavske družine

Na Ljubljanskem gradu bo 16. julija ob 21.30 v okviru Filma pod zvezdami predpremiera filma Jutri je še en dan. Paola Cortellesi v vlogi režiserke in glavne igralke z obilico podrobnosti predstavi vsakdanjik delavske družine v Rimu po 2. svetovni vojni. Film pronicljivo in inovativno upodobi življenje v revščini, nasilje v družini, pravice žensk in mamino odločenost, da prekine začarani krog normalizacije zlorab, ki pronica iz generacije v generacijo.

Komične drama, navdihnjena z italijanskim neorealizmom, govori o vsakdanu delavske družine, o navidezni vlogi ženske kot le matere in žene, a pravzaprav gonilne sile sprememb. Delia je žena in mati treh otrok v povojnem Rimu. Kadar ne gospodinji nasilnemu možu in ne skrbi za sitnega tasta, hiti med priložnostnimi deli. Edino uteho ji prinašata klepet s prijateljico in hčerina zaroka s prijetnim mladeničem iz premožne družine. Svojo usodo sprejema brez pritoževanja – dokler nekega dne ne prispe skrivnostno pismo …

“Filmska govorica povabi gledalce k filmu na način, ki ni presurov. Ker uporabljam komične prvine, čeprav film sam po sebi ni komedija, gledalce nežno povabim v zgodbo. Na ta način lahko govorim o nečem izjemno resnem, a pri gledalcih ne vzbudim odpora. Gre za zelo sodoben film, ki se dogaja v preteklosti. Hotela sem raziskati, kaj je ostalo enako in kaj se je spremenilo. Na bolje se je spremenilo to, da imamo pravice, ki so zapisane v ustave. Ostala pa je, na žalost, toksična miselnost, ki smo ji danes še vedno priča. V Italiji se femicid zgodi vsakih 72 ur. In femicidi so le vrh ledene gore." je zapisala režiserka.

SgWUxwju6R0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.