Izak Košir

 |  Mladina 29  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Odrešitev za začetnike

Odrešitev za začetnike
© Mitja Ličen/Monoo

Film pod zvezdami, Ljubljanski grad, Ljubljana

Do 03/08

V poletnih večerih na Ljubljanskem gradu zasijejo tudi filmske zvezde, saj Kinodvor vsako leto pripravi izbor premier in predpremier ter nekaterih najodmevnejših filmov kinematografske sezone in jih ponudi na ogled v letnem kinu na prostem. Letos bo festival potekal do 3. avgusta, eden od vrhunec pa bo zagotovo novi film slovenske režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, ki je bil nedavno premierno prikazan na priznanem ameriškem festivalu Tribeca, kjer je tudi že dobil prve naklonjene kritike. Predpremierna slovenska projekcija bo v torek, 30. julija. Več o programu pa na spletnih straneh Kinodvora in Ljubljanskega gradu.

Margareth Menezes + The Chick Corea Symphony Tribute Ritmo, Križanke, Ljubljana

21/07 ob 21.00 & 23/07 ob 21.00

Letošnji 72. Festival Ljubljana, ki bo potekal do 3. septembra, v sodelovanju z Branetom Rončelom med drugim pripravlja koncert ikone brazilske popularne glasbe Margareth Menezes, ki je v Sloveniji nazadnje nastopila daljnega leta 1991. Glasbenica, ki je tudi brazilska ministrica za kulturo, bo prav v Ljubljani, kjer bo nastopila v nedeljo, 21. julija, začela evropsko turnejo. Dva dni kasneje bo prav tako v Križankah koncert skupine The Chick Corea Symphony Tribute Ritmo. Skladbe Chicka Coree bo izvedel španski Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA pod vodstvom dirigenta Josepa Vicenta – oba, orkester in dirigent, sta bila letos nominirana za nagrado grammy.

4. ALE V PALE, Športni park Pale, Ajdovščina

19/07—21/07

Ajdovski poletni festival ALE V PALE napoveduje dva večera glasbenih nastopov in en dan različnih aktivnosti. Prvi dan bodo na glavnem odru nastopili MRFY, Vazz, Koikoi in Plateau, drugi večer pa si boste lahko ogledali nastope Masayah, Magnifica, Drilla ter zasedb Regen in Porto Morto. Na didžejevskem odru bosta ritme sukala Glia in Siegmund Freund, sicer pa boste lahko v času dnevnega dogajanja ustvarjali tetovaže, skejtali, glinarili in kolažirali. Za dnevno vstopnico boste odšteli 20 evrov, za festivalsko pet evrov več.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.