Uredništvo

 |  Družba

»Vsaka ženska si mora sama zase odgovoriti, ali je želja po otroku njena, ali pa gre za pričakovanja njene okolice«

IZJAVA DNEVA

"Spraševala sem se, ali je možno zarisati rez med lastno željo po otroku in ponotranjenimi pričakovanji družbe, s katerimi dekleta odraščajo. Tu mislim na to, kako se deklice že v otroštvu igrajo s punčkami in se urijo v vlogi mame ter gospodinje, medtem ko svoje punčke preoblačijo in skrbijo zanje."

"Kar me je zanimalo in kar vodi protagonistko Jano skozi roman, je to, koliko jo na poti, da bi dobila otroka, vodi lastna želja, koliko pa pričakovanja njene okolice. Vsaka ženska si mora sama zase odgovoriti, ali je ta želja po otroku njena, ali pa gre za pričakovanja njene okolice. Je pa na to vprašanje včasih zelo težko odgovoriti, ker med odraščanjem veliko stvari ponotranjimo in jih zato štejemo za svoje lastne."

"Neplodnost ljudje doživljajo v povezavi z občutkom sramu in se zaradi tega neradi izpostavljajo. Poznam ženske, ki so imele to izkušnjo in je niso zaupale niti lastni družini. Ena od misli, ki me je vodila pri pisanju romana, je bila, da poskušam razbiti povezavo neplodnosti in sramu, ker sram tukaj nima mesta. Neplodnost ni bolezen, čeprav se v medicini uporablja terminologija, kot sta zdravljenje neplodnosti in zdravila za neplodnost, s katerimi ženska dobi občutek manjvrednosti."

(Pisateljica in lektorica Anja Mugerli je za svoj roman Pričakovanja letos prejela nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta. V njem se je spraševala, ali je možno zarisati rez med lastno željo po otroku in ponotranjenimi pričakovanji družbe, s katerimi dekleta odraščajo; izjava je vzeta iz intervjuja za STA)

Naslovnica knjige Pričakovanja Anje Mugerli

Naslovnica knjige Pričakovanja Anje Mugerli
© Cankarjeva založba

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.