Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Drugo dejanje

Prvi film, ki ga je zrežirala umetna inteligenca

Na Ljubljanskem gradu bo v okviru Filma pod zvezdami predpremiera absurdne komedije Drugo dejanje Quentina Dupieuxa, ki je odprla letošnji festival v Cannesu. Léa Seydoux in Louis Garrel sta zaigrala v prvem filmu, ki ga je zrežirala umetna inteligenca.

Florence bi očetu Guillaumu rada predstavila Davida, moškega, v katerega je noro zaljubljena. Toda Davida Florence ne privlači in jo skuša potisniti v objem svojemu prijatelju Willyju. Vsi štirje liki se srečajo v restavraciji z imenom Drugo dejanje.

"Odkar je leta 2007 v kinematografe prišel moj prvi celovečerec, sem si vedno vzel čas za pogovor z novinarji in javnostjo, da bi pojasnil namere in podprl promocijo svojih filmov. Zdaj, ko Drugo dejanje – moj šesti film v štirih letih – prihaja v kinematografe, pa mislim, da bom raje molčal. Ne zaradi naveličanosti ali pretencioznosti, ampak preprosto zato, ker ta zelo zgovorni film s skrbno izbranimi besedami pove vse, kar želim povedati, in že sam po sebi vsebuje izjemno jasno analizo. Zato bi bilo po mojem mnenju nesmiselno poslušati režiserja in igralce, kako parafrazirajo film, ki v realnem času pove in komentira vse ter ne kriva absolutno ničesar," je zapisal režiser.

MpnP977ILV0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.