Izak Košir

 |  Mladina 31  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Marko Pogačnik

Marko Pogačnik
© Borut Krajnc

Vedno v začetku, Galerija Prešernovih nagrajencev, Kranj

Do 30/08

Nova razstava v Galeriji Prešernovih nagrajencev je posvečena 80-letnici vizualnega umetnika Marka Pogačnika, ki je nagrado Prešernovega sklada prejel leta 1991, torej v letu, ko je oblikoval slovenski grb. Nase je opozoril že kot dijak in nato član umetniške skupine OHO, ki je pritegnila mednarodno pozornost, a se je leta 1971 samoukinila. Že v tej skupini je raziskoval širine in globine umetnosti, denimo konceptualno umetnost, programirano umetnost, pop in vizualno poezijo, pa tudi transcendentalni konceptualizem, od koder ga je za vedno zaneslo v onkraj, nad in preko. Ob razstavi sta izšli dve knjigi: pesniška zbirka Tihe stvari Iztoka Geistra, soustanovitelja skupine OHO, s Pogačnikovimi risbami (predstavitev 13. avgusta ob 20. uri) ter knjiga pogovorov med Pogačnikom in Miklavžem Komeljem, ki ima enak naslov kot razstava (predstavitev 20. avgusta ob 20. uri).

Masaž, Vrt Lily Novy, Ljubljana

02/08 ob 20. uri

Vroče poletje je čas koncertov na prostem, zato bodo glasbo pod krošnjami ponudili tudi na Vrtu Lily Novy, ki je med ljubljansko Opero in Moderno galerijo. Tokrat bodo gostili zasedbo Masaž (Aleks Cavazza, Timotej Poznič in Sinja Smokvina), ki je leta 2021 zmagala na Špil ligi, seriji srednješolskih koncertnih nastopov v organizaciji Kina Šiška, leto zatem pa s Klubskim maratonom Radia Študent gostovala po slovenskem podzemlju. Lani so izdali prvenec 3d ritmi, na katerem so pop nadgradili z elektroniko, funkom in elementi glama. Vstop prost.

Astrid & The Scandals, Velenjski grad, Velenje

02/08 ob 19. uri

Astrid Kljun je glasbenica, ki je nase lani opozorila s skladbo Kostarika. Nato je izdala EP-ploščo Triptich in sestavila spremljevalno zasedbo The Scandals, s katero so izdali prvi skupni singel Dry Out. Vzpenjajoča se vokalistka in inštrumentalistka v bližnji prihodnosti napoveduje izid albuma, po nedavnih nastopih na novosadskem Exitu in drugod po Evropi pa ji lahko prisluhnete na koncertu na Velenjskem gradu. Vstop je prost, v primeru slabega vremena pa bo dogodek v Domu kulture Velenje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.