Izak Košir

 |  Mladina 33  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Paterson

Paterson
© Amazon Studios

Poletje na platnu in med platnicami, Muzejska ploščad Metelkova, Ljubljana

Do 18/08

Poletje na platnu in med platnicami je festival, ki vsako poletje v središču Ljubljane poveže filme in knjige. Do nedelje, 18. avgusta, bodo na zelenici letnega kina Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova še tri večerne prireditve, in sicer bo v petek, 16. avgusta, ob 20. uri s pesnikom Dejanom Kobanom in literarno kritičarko Silvijo Žnidar potekal pogovor o tem, kako danes predstavljati sodobno poezijo, uro kasneje pa bo projekcija filma Paterson (Jim Jarmusch, 2016), drama o vozniku avtobusa, ki piše pesmi. V soboto, 17. avgusta, bo ob 20. uri najprej predavanje z naslovom Kako nas je naredila poezija, ki ga bo vodil pesnik Miklavž Komelj, ob 21. uri pa bo projekcija filma Pesmi iz drugega nadstropja (Roy Andersson, 2000). V nedeljo, 18. avgusta, pa si boste lahko ob 21. uri ogledali iransko-francosko koprodukcijo Veter nas bo odnesel s seboj (1999), enega od nespornih vrhuncev opusa iranskega mojstra poetičnega filma Abbasa Kiarostamija. Vstop na vse dogodke je brezplačen.

Masayah, Kokosy, Batista Cadillac, Črna, Koroška

16/08 ob 20.00

V sklopu 68. Koroškega turističnega tedna bo pred Kulturnim domom Črna koncert, na katerem bodo nastopili Masayah, Kokosy in Batista Cadillac. Prva je trenutno ena od bolj izstopajočih domačih raperk, ki hiphop spaja tudi z drugimi, bolj melodičnimi žanri, od soulovskega popa do baladnega R & B-ja. Skupina Kokosy združuje indie pop, rock in funk, v besedilih skozi zgodbe vsakdana izraža tudi obilico humorja, Batista Cadillac pa je šestčlanska zasedba, ki soul spaja z bluesom, rockom in funkom.

ARIA: Konec svetov, Moderna galerija, Ljubljana

17/08—18/08

Z dvodnevnim javnim simpozijem in igro vlog (angl. »role-playing game«) za izbrane udeležence, ki mu bo sledila, se letošnja ARIA giblje po območju naše nenavadne sedanjosti, kjer se resničnost spaja s fikcijo. Simpozij z naslovom Worlds’ End (Konec svetov) se bo osredotočil na medsebojne povezave umetnosti, igre in ekološkega razmišljanja na presečišču s politiko. Začetek bo v soboto, 17. avgusta, ob 16. uri, celoten urnik najdete na spletnem mestu projekt-atol.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.