Ana Schnabl  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 34  |  Družba  |  Intervju

»Socializem ljudi sili, da so najboljša različica samih sebe, da se samoomejujejo in tudi žrtvujejo v dobro skupnosti, to pa je izjemno težko«

Mojca Pišek, publicistka in esejistka

© Luka Dakskobler

Mojca Pišek je tista Delova kolumnistka, katere besedila že zadnjih šest let prebirate vsak drugi petek, in tista nekdanja novinarka Dnevnika, ki je postala izvedenka za slovensko kulturno politiko. Uveljavila se je tudi kot literarna kritičarka – za svoje kritiško delo je prejela Stritarjevo nagrado – in esejistka; njena prva esejistična zbirka Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali je bila nominirana za Rožančevo nagrado, za besedilo Konec zgodovine, komajda začetek pa je (lani) prejela nagrado za najboljši esej revije Sodobnost.

Zadnjih šest let je Mojca Pišek digitalna nomadka – oseba, ki delo opravlja prek spleta in ni odvisna od specifične lokacije. Posebej naklonjena je tistim državam svetovnega juga, ki jih na zemljevidu najdemo pod krovnima pojmoma Srednje in Južne Amerike, saj so, kot razloži v nedavno izdani zbirki esejev Globalni južnjaki, kulture in družbe te regije naklonjene tudi njej. Na eni strani gre za možnost udobnega zamujanja, za katero med svojimi latinskoameriškimi in slovenskimi prijatelji ne bo plačala hude cene – včasih sploh nobene –, na drugi pa ji regijo v domačo pretvarja ljubezen do družbene ureditve, ki se v Južni Ameriki že desetletja bori za svoj polnokrvni izraz. Zakaj si ta ureditev tako težko pridobi domovinsko pravico, med drugim pojasni v temle intervjuju, ki ga je na neki točki zmotil kamen, ki je priletel na najino mizo. Vrgla ga je deklica, za katero je intervjuvanka dejala, da »zagotovo ni socialistka«.

V vaših besedilih je sčasoma v ospredje začela stopati etika. Pišete o vrednotah, nazorih. Koliko je k temu razvoju prispeval vaš življenjski slog, zaradi katerega velik del časa preživite v tujini, v različnih državah, na različnih celinah? 

Posameznik, tudi avtor, se razvija organsko. Sprememba življenjskega sloga in minulih šest let digitalnega nomadstva mi pri tem gotovo asistirajo z nekimi nastavki, kakršni so prostost od omembe vrednega imetja, fiksnega doma, stabilnega družabnega krogotoka. A ključno vlogo pri usmerjanju mojih zanimanj je odigralo dejstvo, da sem se v tem času pretežno gibala po deželah globalnega juga in se znašla v družbenem kontekstu načrtne podrazvitosti, na račun katere prosperiramo na globalnem severu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.