Luka Volk

 |  Mladina 34  |  Družba

Magijski obredi

Blagoslov nove obvoznice v Železnikih

Blagoslov javne ceste

Blagoslov javne ceste
© Facebook Marko Gasser

Četudi nova obvoznica v Železnikih še nima uporabnega dovoljenja, je prejšnji petek po dolgem čakanju stekel promet po njej. Na čisto uradno odprtje bo treba še nekoliko počakati, cesto pa sta vsaj v začasno uporabo skupaj izročila tamkajšnji župan Marko Gasser in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek; poleg občanov so se jima pridružili še predsednik državnega sveta Marko Lotrič in minister za delo Luka Mesec, oba doma iz Selške doline, ter poslanec SDS Žan Mahnič. Pa tudi župnik Tine Skok, ki je ob tej priložnosti blagoslovil novo pridobitev Železnikov.

»Če je bil blagoslov del državne prireditve odprtja javnega objekta, je bila to nedopustna ’obvoznica’ mimo sedmega člena slovenske ustave, ki določa ločenost države in verskih skupnosti,« je ob tem vendarle kritičen sociolog religije dr. Marjan Smrke. »Eden izmed smislov tozadevne ločenosti je, da država (in s tem državni uradniki) ne sme ustvarjati vtisa o istovetenju z eno oziroma katerokoli versko skupnostjo, ne na ravni države ne na ravni občine.« Pri čemer, še doda, Alenka Bratušek česa podobnega ni storila prvič – februarja lani je bila, denimo, prisotna tudi na trasi drugega tira pri postavitvi in blagoslovu kapelice sv. Barbare. »Na podlagi tega bi lahko sklepali, da hoče iz kršenja ustave narediti utečeno prakso.«

Župan Marko Gasser je pojasnil, da je bil obred opravljen po uradnem delu prireditve, nanj je bila opozorjena tudi ministrica in blagoslovu ni nasprotovala.

V Železnikih deluje sicer več verskih skupnosti, je dodal župan, daleč največja in najdejavnejša pa je kakopak katoliška. »Že stoletja se v katoliški veri ob večjih pridobitvah za kraje tradicionalno opravi blagoslov in tudi pri odprtju obvoznice, na katero so občani čakali kar 70 let, ni bilo nič drugače.« Izločitev katoliške cerkve iz javnega življenja bi po njegovem »rezultirala v onemogočanju izvrševanja individualno in kolektivno zagotovljene ustavne pravice do verske svobode«. Blagoslov obvoznice tako razume kot »sledenje stoletni tradiciji in spoštovanju verske skupnosti, ki ji delovanje zagotavlja ustava«.

V Sloveniji blagoslavljamo reči vsevprek. Jeklene konjičke in gasilska vozila, nove predore, ceste in celo pločnike. Tradicija pač. Precej prahu je leta 2017 dvignilo odprtje podružnične šole Polica pri Grosupljem, ki sta ga spremljala priložnostna maša in blagoslov. Četudi je prepoved blagoslavljanja šolskih prostorov jasno opredeljena v zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, je šolski inšpektorat takrat presodil, da pri obredu ni šlo za kršitev, saj šola še ni prejela soglasja za opravljanje dejavnosti v novih prostorih.

Ob tem Smrke opozori, da se je cerkev leta 2002 v dokumentu Izberi življenje sicer odločila spoprijeti z magijskimi pojmovanji. »A vtis je, da tega ne počne, celo širi jih v sfero države. Blagoslov javnega objekta namreč ni nič drugega kot magijski obred,« zaključi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.