Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmi tedna / Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Brezplačne projekcije vrhuncev filmske umetnosti

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu, 2023

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu, 2023
© Katja Goljat

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo od 26. do 29. avgusta ob 21.00 potekal Letni Kinodvor na Kongresnem trgu z brezplačnimi projekcijami vrhuncev filmske umetnosti, ki vsako leto pritegne veliko domačih in tujih obiskovalcev. Kinodvor se s to prireditvijo postavlja ob bok podobnim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni.

V ponedeljek, 26. avgusta bo na ogled film Na pristaniški obali v režiji Elie Kazana (novorestavrirana kopija v 4K resoluciji ob 70-letnici filma ter 100-letnici rojstva Marlona Branda in Eve Marie Saint). V filmu spremljamo nekdanjega boksarja Terryja Malloyja, ki je vse bolj osamljen v svojem boju proti mogočnemu sindikatu pristaniških delavcev. Predfilm: Na sončni strani ceste ob 90-letnici rojstva režiserja Matjaža Klopčiča.

boekTHsOIY8

V torek, 27. avgusta bo sledil film Vreli asfalt (novorestavrirana kopija v 4K resoluciji ob 100-letnici rojstva režiserja Clauda Sauteta). Abel Davos, gangster, ki se je pred francosko policijo zatekel v Italijo, se sklene z ženo in otrokoma skrivaj vrniti domov. Toda na meji jih presenetijo cariniki in izbruhne streljanje...

Br7gjiUheN8

V sredo, 28. avgusta bodo ob 100-letnici rojstva Lauren Bacall in Dorothy Malone predvajali film Zapisano v vetru režiserja Douglasa Sirka. Kyle Hadley, negotovi, z alkoholom zasvojeni potomec teksaškega naftnega klana, je poročen z Lucy, ki pa jo skrivaj ljubi tudi njegov pomočnik in prijatelj Mitch. Kylova razvajena in samodestruktivna sestra Marylee skuša Mitcha medtem pozabiti v objemu vsakega moškega, ki ji pride na pot.

WHdworuKmwQ

Zadnji dan, v četrtek 29. avgusta pa bo na ogled film Pariz, Teksas Wima Wendersa, novorestavrirana kopija v 4K resoluciji ob 40-letnici filma. V puščavi nekje med ZDA in Mehiko se kot od nikoder pojavi suhljat moški v temni obleki in z rdečo bejzbolsko kapo na glavi. Spije zadnji požirek vode, nato pa vztrajno nadaljuje pot proti negostoljubnemu območju, ki ga domačini imenujejo "Hudičevo igrišče." Moški ne spregovori niti besede in zdi se, kot bi izgubil tudi spomin, toda žene ga želja, da bi znova našel svojo družino.

3j8ypqxfiT4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.