DK

 |  Kultura

Portret štirih ljudi, ki se soočajo s težkimi resnicami

Slovenska premiera drame Dolgega dneva potovanje v noč avtorja Eugena O'Neilla v režiji Ivice Buljana

© Jelena Janković

V Mini teatru bo, 28. avgusta ob 20.00 slovenska premiera drame Dolgega dneva potovanje v noč avtorja Eugena O'Neilla v režiji Ivice Buljana, ki je nastala v produkciji gledališča Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula. Drama prikazuje portret štirih ljudi, ki se soočajo s težkimi resnicami, hkrati pa razkriva globoko povezanost med njimi. Ponovitvi bosta 29. in 30. avgusta ob 20.00.

Avtor Eugene O'Neill si je to dramo zamislil kot iskreno pričevanje o lastni mladosti, ki sta jo ozaznamovali mamina odvisnost in očetov alkoholizem. Zgodba sledi družini Tyrone skozi en dan in razkriva dinamiko med družinskimi člani ter njihov notranji boj z demoni preteklosti. Ta čustvena odisejada raziskuje teme, kot so zasvojenost, samoprevara in neizpolnjene sanje.

"O'Neill je v moji režijski domišljiji zavzemal posebno mesto zaradi svojih avantgardnih postopkov, sorodnih evropskim ekspresionističnim dramam. V Krleževih dramah sem opazil številne podobne stilske postopke. Od uporabe svetlobnih efektov, simbolike barv in glasbe do zanimanja o podzavesti. Psihoanalitični vidik pri portretiranju tipičnih modernističnih antijunakov in pasivnih marginalcev ga namreč približuje današnjim avtorjem, od Houellebecqa do Johana Harstada," je ob predstavi zapisal režiser Ivica Buljan.

© Jelena Janković

V predstavi nastopajo: Alma Prica, Marko Mandić. Rok Juričić in Luka Grbić. Avtorsko ekipo predstave sestavljajo še: dramaturg Vid Adam Hribar, ki je poskrbel tudi za adaptacijo besedila, kostumografinja Ana Savić Gecan, scenograf Aleksandar Denić, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalec svetlobe Elvis Butković in asistent režije Gabrijel Lazić.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.