Uredništvo

 |  Družba

»Mnogi dojemajo Rome kot tujce, ki ne spadajo v njihov prostor«

IZJAVA DNEVA

"Dejstvo je, da stereotipi in predsodki ostajajo in se poglabljajo. Mnogi dojemajo Rome kot tujce, ki ne spadajo v njihov prostor: mali tatovi, kriminalci, črnograditelji in prejemniki socialne pomoči. Resnici na ljubo teh ne manjka niti med večinskim prebivalstvom. Toda socialne pomoči nekateri Romi ne prejemajo zato, ker so Romi, ampak zato, ker so revni. Naselja sredi gozda brez elektrike in vode pa niso etnični problem, ampak socialni. Da tako bivajo slovenski državljani, nam ni v posebno čast."

"In vendar, čeprav so bili Romi stoletja preganjani in potiskani na rob družbe, so ostali Romi in Romi bodo tudi v prihodnosti. Tukaj se bodo rodili in umrli. Tukaj se bodo izobrazili, tukaj bodo našli svoja mesta v šolskem sistemu, v državni upravi in tudi v državnem zboru in v vladi. A potreben bo čas. Romi so dokazali, da znajo preživeti tudi najhujše."

(Zgodovinar in novinar Stefano Lusa, v Dnevnikovi kolumni, o tem, da so Romi povsod diskriminirani)

© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.