Matic Gorenc

 |  Mladina 35  |  Družba

Štipendiranje nadarjenih v okolici

Več moči imajo fakultete

© Borut Krajnc

Zoisova štipendija, torej štipendija, ki jo država daje nadarjenim dijakom in študentom, je v naši regiji unikat. Sosednja Hrvaška na državni ravni za študente ponuja le dve štipendiji, ena je namenjena študentom, ki imajo nižji socioekonomski status (ta ima tudi največ prejemnikov), druga pa je namenjena študentom znanstvenih, tehničnih, inženirskih in matematičnih študijskih smeri. Srednješolcem štipendije ponuja sklad Hrvatska za djecu (Hrvaška za otroke) v lasti države, a teh prejemnikov je razmeroma malo, letos jih bo 150. Nekaj štipendij za dijake in študente je na voljo še na lokalni ravni.

Tudi v Avstriji država ne daje štipendij nadarjenim študentom, to počne vsaka fakulteta oziroma univerza posebej, pogosto pa z državnim sofinanciranjem. Na državni ravni se ponuja podpora študentom, ki se preživljajo sami, ki jih torej ne vzdržujejo starši, ter podpora za dokončanje programa, ki jo lahko študentje izkoristijo proti koncu svojega študijskega programa in se tako lahko bolj posvetijo akademskemu delu.

Podobno je pri podpori nadarjenih študentov tudi v Nemčiji, kjer so prav tako za štipendiranje odgovorne posamezne univerze in fakultete z državnim sofinanciranjem. Tako imenovana Nemška štipendija deluje tako, da »univerze podelijo štipendije v višini 300 evrov na mesec. Od tega univerze dobijo 150 evrov od zasebnih donatorjev (na primer diplomantov, fundacij in podjetij), preostalih 150 evrov pa zagotovi zvezna vlada«, piše na spletni strani nemškega izobraževalnega ministrstva.

Posebnost v Nemčiji pa so tako imenovani inštituti, ki prav tako podpirajo nadarjene študente. Največji je namenjen vsem nemškim študentom, preostalih 12 pa so ustanovili politične stranke, verske organizacije in sindikati. Svoj inštitut ima vsaka nemška parlamentarna stranka, razen razmeroma nove AfD, pa tudi zveza nemških sindikatov ter protestantska, katoliška, muslimanska in judovska skupnost. Še posebej nemške politične stranke med svojimi štipendisti iščejo bodoče sposobne kadre v državni upravi.

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.