Borut Mekina

 |  Politika

Kako daleč je zdravstvena reforma?

Uspeh ali neuspeh se bo jeseni meril z ukinitvijo dvoživkarstva

Iniciativa Glas ljudstva pričakuje, da bo zdravstveno ministrstvo v naslednjih tednih predstavilo člene zakona, s katerimi bodo omejili dvoživkarstvo, se pravi hkratno delo zdravnikov v javnem in tudi v zasebnem zdravstvu.

Iniciativa Glas ljudstva pričakuje, da bo zdravstveno ministrstvo v naslednjih tednih predstavilo člene zakona, s katerimi bodo omejili dvoživkarstvo, se pravi hkratno delo zdravnikov v javnem in tudi v zasebnem zdravstvu.
© Borut Krajnc

Ministrstvo za zdravje je pod vodstvom Valentine Prevolnik Rupel konec leta 2023 spisalo interventni zakon, s katerim so olajšali prihod tujim zdravnikom v Slovenijo, v izvajanje neprekinjenega zdravstvenega varstva so vključili koncesionarje oziroma specialiste, vlada je nato v začetku letošnjega leta sprejela uredbo o programih storitev, s katero so razširili ambulante družinske medicine in spremenili organizacijo urgentnih centrov. Zaradi teh ukrepov naj bi se čakalne dobe v zdravstvu že začele zniževati.

Zdravstvena reforma naj bi še večji pospešek doživela jeseni, na ministrstvu pripravljajo skupaj deset novel zakonov. Od teh je šest zakonov že napisanih in naj bi bili prejeti še v tem letu, pravijo na ministrstvu. Najdlje sta zakon o digitalizaciji in zakon o kakovosti v zdravstvu, s katerim bo mogoče »določiti nepotrebne storitve, kar bo doprineslo k sproščanju kapacitet v zdravstvu in zmanjševanju čakalnih vrst«, in zakon o medicinskih pripomočkih. Trije zakoni so trenutno v javni razpravi, to so zakon o lekarniški dejavnosti, zakon o psihoterapevtski dejavnosti, s katerim naj bi določili status psihoterapevta, in zakon o zdravilih. Še en zakon je v medresorskem usklajevanju – to je zakon o pravici nekdanjih bolnikov z rakom do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov.

A najpomembnejši v tej skupini, po katerem se bo očitno tudi merila uspešnost zdravstvene reforme, je zakon o zdravniški dejavnosti, s katerim želi vlada praktično prepovedati prehajanje zdravstvenih delavcev iz javne v zasebno sfero. Čeprav je podpredsednik vlade Matej Arčon že maja na novinarski konferenci dejal, da bo zakon pripravljen teden ali dva po potrditvi izhodišč na vladi, to se je zgodilo julija, zakona še vedno ni. Kdaj bo sprejet? Ministrica pravi, da je 80 odstotkov členov že napisanih, vztraja, da bo zakon sprejet do konca letošnjega leta.

Nekdanji zdravstveni minister in aktivist skupine Glas ljudstva Dušan Keber je sicer prepričan, da je reforma dejansko zaustavljena: »Kljub drugačnim obljubam namreč ni videti, da bi bili pripravljeni kakršnikoli, še manj pa res učinkoviti in odločni ukrepi za reševanje javnega zdravstvenega sistema. Ministrstvo za zdravje z napovedanim novim zakonom o zdravstveni dejavnosti zamuja že več kot mesec dni, čeprav je večkrat zagotovilo, da bo zakon pripravljen še pred počitnicami.«

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.