Luka Volk

 |  Mladina 35  |  Politika

Normalizacija genocida

Na Blejskem strateškem forumu naj bi nastopila izraelska političarka Cipi Livni

Izraelska političarka Cipi Livni

Izraelska političarka Cipi Livni
© Profimedia

Letošnji Blejski strateški forum (BSF), ena najprepoznavnejših zunanjepolitičnih konferenc pri nas, bo potekal 2. in 3. septembra pod naslovom Svet vzporednih realnosti. Med drugimi je bila nanj kot gostja povabljena izraelska političarka Cipi Livni, od leta 2006 do 2009 izraelska zunanja ministrica in podpredsednica vlade ter članica vojaškega kabineta v času operacije »Cast Lead«, med katero je bilo ubitih več kot tisoč Palestincev in uničenih več kot sto palestinskih domov. Da bi morali njen nastop odpovedati, so prepričani v Gibanju za pravice Palestincev in v Solidarnostnem odboru za svobodno Palestino.

Zaradi njene vloge pri hudodelstvih je leta 2009 britanski sodnik zanjo izdal priporni nalog, britanska policija jo je leta 2016 iz istih razlogov povabila na zaslišanje, zaradi možnosti aretacije pa je odpovedala obiske v Belgiji in Švici. Na BSF naj bi zdaj vseeno nastopila na panelu o vojni v Gazi, kjer bo poleg predstavnikov Maroka, Jordanije, Cipra in Madžarske (ne pa Palestine) sodelovala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

»Cipi Livni je bila med celotno kariero pomembna sooblikovalka izraelskih nezakonitih politik prilaščanja palestinskih ozemelj, razlaščanja in zatiranja palestinskega prebivalstva, kar je v odločitvi 19. julija obsodilo Meddržavno sodišče in izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj razglasilo za nezakonito. S tem je vsem državam naložilo, da Izraela pri kršitvah mednarodnega prava ne smejo podpirati,« sta pobudi zapisali v skupnem pozivu. Ker naj bi BSF odražal tudi prizadevanja Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov, bosta nepreklic vabila razumeli kot jasno znamenje, da je uradna slovenska politika »diplomatska podpora državi kršiteljici mednarodnega prava ter odkrito sprejemanje in zagovor normalizacije genocida«.

Na zunanjem ministrstvu odgovarjajo, da BSF združuje ljudi različnih, tudi nasprotujočih si pogledov. »Namen foruma je spodbujanje dialoga in razumevanja med različnimi akterji, tudi v najbolj zahtevnih in konfliktnih okoliščinah«. Dodali so, da je vodilo slovenske zunanje politike na Bližnjem vzhodu doseg dogovora o politični rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, ki bi živeli v miru druga z drugo. »V tem kontekstu je ključnega pomena, da slišimo in razumemo poglede vseh strani, tudi izraelske, saj lahko le na ta način prispevamo k iskanju trajnih rešitev in krepitvi mirovnega procesa.«

Na forumu bodo res nastopili tudi palestinska sopranistka Nur Darviš (Nour Darwish), Rim Hadžadžra (Reem Hajajreh), ustanoviteljica palestinske mirovniške organizacije Women of the Sun, in palestinski aktivist in politik Mustafa Barguti (Mustafa Barghouti).

Barbara Vodopivec iz Gibanja za pravice Palestincev vseeno vztraja, da je vabljenje izraelskih politikov na največjo mednarodno konferenco v regiji, kar jim omogoča, da se kažejo kot ugledni in priznani mednarodni politični akterji, v tem trenutku neprimerno. »Izraelske politike lahko vabimo na takšne konference, potem ko se bodo z njimi pogovorili tožilci in o njihovi odgovornosti odločili sodniki,« je prepričana. »Vse drugo je normalizacija sveta, kjer najhujše kršitve človekovih pravic postajajo sprejemljiv del normalnosti.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.